Στο σεμινάριο του έργου «LIFE PROFILE» με θέμα την «περιβαλλοντική ευθύνη και αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς μέσω χρηματοοικονομικών και άλλων εργαλείων», στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης και στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης.
Στο έργο «LIFE PROFILE», το οποίο συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), συμμετέχουν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος και Ανθρώπινου Δυναμικού του Πάντειου Πανεπιστημίου, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, το Πράσινο Ταμείο, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και η Γρύφων Περιβαλλοντική Συμβουλευτική ΕΕ. Σκοπός του έργου είναι η βελτίωση της εφαρμογής της χρηματοοικονομικής ασφάλειας για την περιβαλλοντική ευθύνη, μέσω εφαρμογής μεθοδολογίας εκτίμησης του περιβαλλοντικού κινδύνου, με στόχο την ικανή εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης περιβαλλοντικών ζημιών.
Κατά την τοποθέτησή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος επεσήμανε την αναγκαιότητα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα του περιβάλλοντος. «Η ευθύνη απέναντι στο περιβάλλον και την προστασία του βαρύνει τους πάντες, όλους μας, κράτος και πολίτες. Πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι η πρώτη προτεραιότητα, είναι εκεί που ζούμε και αυτό που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας», σημείωσε ο Νίκος Ξυλούρης.
Ο Γενικός Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης Μαρίνος Κριτσωτάκης και η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης Άννα Καγιαμπάκη, τόνισαν το πλήθος πιέσεων που δέχεται σήμερα το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης και επεσήμαναν το σημαντικό θέμα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών και της ανεπάρκειας πόρων, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι κάθε χρόνο η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας καλείται να πραγματοποιήσει άνω των 400 επί τόπου περιβαλλοντικών ελέγχων.