Στο Εργαστήριο Συστημάτων Ελέγχου και Ρομποτικής (CSRL) της Σχολής Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου συνέχισε τις επαφές του ο Αντιπεριφερειάρχης σε θέματα Διασύνδεσης με Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, Γιώργος Ματαλλιωτάκης.
Τον κ. Ματαλλιωτάκη υποδέχτηκαν ο Διευθυντής του Εργαστηρίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Μιχάλης Σφακιωτάκης, μαζί με τον Επίκουρο Καθηγητή Ιωάννη Φασουλά και άλλα μέλη του Εργαστηρίου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Αντιπεριφερειάρχης ενημερώθηκε σε βάθος για τη δομή και στελέχωση, τις περιοχές δραστηριοποίησης, το σύγχρονο εξοπλισμό, και την ιδιαίτερα δυναμική ανάπτυξη του Εργαστηρίου.
Είχε επίσης την ευκαιρία να δει από κοντά μία σειρά από ρομποτικά πρωτότυπα που έχουν αναπτυχθεί από το CSRL στα πλαίσια χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ένα ρομπότ θερμοκηπίου για καλλιεργητικές εργασίες (παρακολούθηση της ανάπτυξης φυτών και εντοπισμός προσβολών, εφαρμογή ψεκασμών φυτοπροστασίας, και συγκομιδή καρπών), ένα σύστημα τηλεχειρισμού με απτική ανάδραση για εφαρμογές ρομποτικής χειρουργικής, διατάξεις soft robotics, καθώς και ένα υποβρύχιο ρομπότ με βιομιμητικό σύστημα πρόωσης που παρέχει υψηλό βαθμό ενεργειακής απόδοσης και αυξημένη ικανότητα εκτέλεσης ελιγμών.
Στη σύσκεψη που ακολούθησε ο κ. Ματαλλιωτάκης δήλωσε εντυπωσιασμένος από το υψηλό επίπεδο της έρευνας που διεξάγεται στο CSRL, και υπογράμμισε τη βούληση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη για τη στήριξη της καινοτομίας και της έρευνας με την παράλληλη διασύνδεση της με τον πρωτογενή τομέα, καθώς η Περιφέρεια Κρήτης επικεντρώνει τις προσπάθειες της στη προώθηση μιας περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και στη στροφή στην κυκλική οικονομία.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης η εφαρμογή νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα της Κρήτης συνδράμει αποφασιστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη η οποία ικανοποιεί τις σημερινές ανάγκες χωρίς να διακυβεύεται η δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες ενώ παράλληλα συμβάλει στη διατήρηση και στην προστασία των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας.
Καταλήγοντας ο κ. Ματαλλιωτάκης αναφέρθηκε στη στόχευση της Περιφέρειας Κρήτης και στη σημασία που δίδει ο κ. Αρναουτάκης στην «Έξυπνη Κρήτη» ενισχύοντας τη συνεργασία παραγωγών του πρωτογενή τομέα και τοπικών επιχειρήσεων με τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά μας ιδρύματα στοχεύοντας στη διάχυση και αξιοποίηση της γνώσης σε όλα τα επίπεδα.