Η 25η Νοεμβρίου θεσπίστηκε το 2000 από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως «Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών», με σκοπό την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των κυβερνήσεων, των διεθνών οργανισμών, των κοινωνικών φορέων και των τοπικών κοινωνιών και την συνένωση των δυνάμεων για το σχεδιασμό δράσεων και την ανάληψη πολιτικών για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.
Όπως επεσήμανε στο μήνυμά του ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης: «Η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών» σηματοδοτεί τα τελευταία τρία χρόνια, για την Περιφέρεια Κρήτης, την έναρξη της Εκστρατείας για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, με τίτλο: «16ήμερες Δράσεις για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών». Η εκστρατεία αυτή αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Κρήτης και του Αυτοτελούς Γραφείου. Το σύνθημα της φετινής εκστρατείας «Μην συνηθίζεις τη βία. Πάρε και εσύ θέση» μας καλεί να εκφράσουμε για άλλη μια φορά την κοινή μας δέσμευση στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, για τη δημιουργία μιας κοινωνίας αλληλεγγύης, σεβασμού και δικαιοσύνης, με γνώμονα μας την αρχή ότι: «Το δικαίωμα στην Ισότητα και την Αξιοπρέπεια είναι Δικαίωμα στην ίδια τη Ζωή».
Από την πλευρά του ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Δημόσιας Υγείας και Πρόεδρος της Π.ΕΠ.Ι.Σ Κρήτης, Λάμπρος Ν. Βαμβακάς, τόνισε ότι: «Η έμφυλη βία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών και σημαντικό ζήτημα δημόσιας που πλήττει τη σωματική και ψυχό-συναισθηματική τους υγεία. Πρόκειται για ένα απεχθές φαινόμενο που μπορεί και πρέπει να καταπολεμηθεί γεγονός που απαιτεί την αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων και προκαταλείψεων και την εξάλειψη των πολλαπλών διακρίσεων που βιώνουν οι γυναίκες. Σ’ αυτό αποσκοπεί και η 16ήμερη Εκστρατεία της Περιφέρειας που ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Σήμερα Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, σε εξέλιξη από τις 10:00 π.μ. – 8:00 μ.μ. Κεντρικό Κτίριο Περιφέρειας Κρήτης. Δράσεις ενημέρωσης, προβληματισμού και ευαισθητοποίησης: «Ας Ενωθούμε για να Τερματίσουμε τη Βία κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών!»
Από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι θα λειτουργήσει σταθμός ενημέρωσης έξω από το Κεντρικό Κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης, από τα στελέχη του Αυτοτελούς Γραφείου Ισότητας της Περιφέρειας Κρήτης, των Δομών του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Συμβουλευτικό Κέντρο του ΚΕΘΙ, Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Ηρακλείου), του Γραφείου Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, του Χαμόγελου του Παιδιού, του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου και άλλων γυναικείων οργανώσεων και Συλλόγων.
Στις 6:00 το απόγευμα θα φωταγωγηθεί το κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης με πορτοκαλί χρώμα, το παγκόσμιο χρώμα αλληλεγγύης, που επιλέχθηκε με την ελπίδα και αισιοδοξία για ένα πιο φωτεινό μέλλον για τις γυναίκες και τα κορίτσια. Επίσης, θα υπάρξουν χαιρετισμοί/ομιλίες από τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης και σύντομη τοποθέτηση από τη Βασιλική Πετούση, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Φύλου και μέλος της Π.ΕΠ.Ι.Σ. Κρήτης. Στη συνέχεια θα προβληθεί το κοινωνικό μήνυμα (σποτ) της Περιφέρειας Κρήτης, με τίτλο: «Μη συνηθίζεις τη Βία. Πάρε και ΕΣΥ Θέση!».
Σημαντική θα είναι και η συνεισφορά της σχολικής κοινότητας στις δράσεις. Συγκεκριμένα, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 14ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου θα παρουσιάσουν το διαχρονικό ποίημα του Τούρκου ποιητή Αζίζ Νεσίν «Σώπα, μη μιλάς», υπό το συντονισμό της Διευθύντριας του Σχολείου Αγγελικής Μαράκη και της Εκπαιδευτικού Έφης Καρζή. Επίσης, οι μαθήτριες και οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου, θα πραγματοποιήσουν το μουσικό δρώμενο «Τραγουδάμε Ελεύθερα», με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τη Λίντα Αθανασοπούλου, τη Λένα Χατζηγεωργίου, τη Ράνια Τουτουντζάκη, τον Τρύφωνα Θωμόπουλο και τη Λίλυ Δάκα. Τέλος, η ομάδα ποδοσφαίρου του ΟΦΗ, από κοινού με τους μαθητές και τις μαθήτριες, θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας.
Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022, 11:00 π.μ. – 2:00 μ.μ.. Αίθριο της «Λότζια», σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Ηρακλείου – Δ.ΕΠ.ΙΣ. Ηρακλείου, διαδραστική-βιωματική εκδήλωση, με τίτλο: «Μικροί και Μεγάλοι εν Δράσει για μια Κοινωνία Ισότητας και Δικαιοσύνης».
Την έναρξη των εκδηλώσεων θα κάνει η ορχήστρα κρουστών δρόμου «Αντικρουστοί». Στη συνέχεια, χαιρετισμό και σύντομη τοποθέτηση θα κάνουν ο Πρόεδρος της Π.ΕΠ.ΙΣ. Κρήτης, Λάμπρος Ν. Βαμβακάς και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου και Πρόεδρος της Δ.ΕΠ.ΙΣ Ηρακλείου, Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη. Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν τα κοινωνικά μηνύματα του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Ρεθύμνου, με τίτλο: «Πως θα ένιωθες αν ήσουν εσύ»; και «Μην ντροπιάζεις το φύλο σου…», από την Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα, Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ρεθύμνου και Πρόεδρο της Δ.ΕΠ.ΙΣ Ρεθύμνου.
Θα ακολουθήσει παρουσίαση από τα μέλη της Εικαστικής Ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμινίων και το δάσκαλο/ ζωγράφο, Βαγγέλη Παπαγγελή, με τίτλο: «Μεγάλες Κυρίες», βασισμένη στα έργα τέχνης των μελών και παράλληλη εικαστική έκθεση των έργων.
Δυναμική θα είναι η παρουσία του 11ου Λυκείου Ηρακλείου. Το Μουσικό Σχήμα του Σχολείου «11 & κάτι», θα πραγματοποιήσει μουσικό δρώμενο και θα παρουσιάσει το μουσικό βίντεο, με τίτλο: «Γυναικοκτονία. Το όνομά μου είν’ το δικό σου», που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», υπό τον συντονισμό της φιλολόγου, Παρασκευής Ζεάκη. Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Ξένια Περακάκη. Μουσική: Σπύρος Γραμμένος.
Αμέσως μετά θα πραγματοποιήσουν τις δράσεις τους τα ΚΔΑΠ του Δήμου Ηρακλείου: 1. Παρουσίαση και προβολή του βίντεο των μαθητριών και μαθητών του ΚΔΑΠ Αλικαρνασσού, με τίτλο: «SPEAK/ΜΙΛΑ», με υπεύθυνη διδασκαλίας τη Θεατροπαιδαγωγό, ηθοποιό και σκηνοθέτη, Μαρία Σαριτσάμη. 2. Μουσικό δρώμενο από την Αντωνία Κ. Τριανταφύλλου, Ενεργειακό Περιβαλλοντολόγο Μηχανικό, Εκπαιδευτικό Περιβαλλοντολόγο των ΚΔΑΠ Ηρακλείου και τον Σπύρο Περδικάκη, με το μουσικό σχήμα «Ρούγα Μαΐστρα». 3. Κοινή θεατρό-εικαστική δράση, με τίτλο: «Η αιτία των πραγμάτων», από μαθήτριες και μαθητές του ΚΔΑΠ Γοργολαΐνη, με υπεύθυνο τον Θεατροπαιδαγωγό Αντώνη Διαμαντή και του ΚΔΑΠ Κέντρου, με υπεύθυνη την εικαστικό Μαρία Αλμπαντάκη. Το δρώμενο θα συνοδευτεί από μουσική παρέμβαση-διαμαρτυρία ομάδας γυναικών, εργαζόμενων σε δομές, καλλιτεχνικών σχημάτων, εκπαιδευτικών και μαθητριών σχολείων, με συντονίστρια την Αντωνία Κ. Τριανταφύλλου.
Επίσης, θα υλοποιηθεί το θεατρικό-βιωματικό παιχνίδι για παιδιά, με τίτλο: «Ένας πολύχρωμος βυθός», βασισμένο στο παιδικό παραμύθι «Μια Φορά Και Έναν Καιρό, Παραμύθι στο Νερό», της Ιωάννας Δημητριάδου, από τα στελέχη του Παιδικού Χωριού SOS Κρήτης και τον εμψυχωτή θεατρικού παιχνιδιού και παιδαγωγικής θεάτρου Νικόλα Χαλεπάκη. Μια βουτιά στον πιο πολύχρωμο βυθό. Μια υποθαλάσσια ιστορία για την αποδοχή σε καθετί διαφορετικό! Ένα θεατρικό παιχνίδι για τη μοναδικότητα του καθενός και της καθεμίας μας! Ενώ, το Πρόγραμμα «HELIOS» του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή «ΠΛΟΗΓΟΣ», θα πραγματοποιήσει το Διαδραστικό Εργαστήριο για ενήλικες: «Δράση Ευαισθητοποίησης για την Εξάλειψη της Έμφυλης Βίας». Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τη γνωριμία του κοινού και παιχνίδι με αντιπροσωπεία της Γυναικείας Ομάδας Ποδοσφαίρου του Εργοτέλη.Final Programme_sixteen days of activism