Η Περιφέρεια Κρήτης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) και το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και το Κέντρο Υγείας Χανίων, πραγματοποίησαν διήμερο δράσεων, στο πλαίσιο του έργου «Δράσεις Προώθησης της Ισότητας των Φύλων στην Περιφέρεια Κρήτης 2018-2020», για την προαγωγή της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας των νέων, την Πέμπτη 30 Ιουνίου και την Παρασκευή 1 Ιουλίου στα Χανιά.
Το διήμερο ξεκίνησε με ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, στην οποία παρουσιάστηκαν το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης, ερευνητικά δεδομένα για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία των νέων στην Κρήτη, νέα δεδομένα για την πρόληψη και τη θεραπεία των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και χρήσιμες πληροφορίες για τις υγιείς σχέσεις. Ακολούθησε εκπαίδευση εθελοντών, η οποία πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας του Κέντρου Υγείας Χανίων και από επιστημονικούς συνεργάτες του εργαστηρίου LaHeRS. Περίπου 20 εθελοντές, κυρίως φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Κρήτης και πολίτες με υψηλό ενδιαφέρον για ζητήματα σεξουαλικής υγείας, προσήλθαν και παρακολούθησαν το σύντομο πρόγραμμα το οποίο εστίασε στις εξής τέσσερις ενότητες: «Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα», «Αντισύλληψη», «Υγιείς Σχέσεις» και «Δικαιώματα». Εκτός από τη θεωρητική γνώση, οι εθελοντές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε βιωματικές δραστηριότητες και σε ασκήσεις ενίσχυσης της αυτογνωσίας και έλαβαν καθοδήγηση σχετικά με τη διαδικασία προσέγγισης των περαστικών στο φιλικό σημείο επαφής.
Οι εθελοντές έδωσαν ραντεβού την Παρασκευή 1η Ιουλίου στην Πλατεία 1866, για να στελεχώσουν το «φιλικό σημείο επαφής» κατά τις ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ 10.00-2.00μ.μ. το οποίο απευθυνόταν σε νεαρά άτομα αλλά και όσους/ες επιθυμούσαν να λάβουν έγκυρη ενημέρωση για ζητήματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας. Στο σημείο ήταν παρούσες οι μαίες του Κέντρου Υγείας Χανίων και οι ψυχολόγοι του εργαστηρίου LaHeRS του ΕΛΜΕΠΑ προκειμένου να παρέχουν καθοδήγηση στους εθελοντές και να τους υποστηρίζουν σε δύσκολες ερωτήσεις που προέκυπταν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του πληθυσμού της πόλης των Χανίων.
Περισσότερα από 1000 φυλλάδια με πληροφορίες για την αντισύλληψη, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τις υγιείς σχέσεις διανεμήθηκαν στους
πολίτες ενώ μέσα από την αλληλεπίδραση με εφήβους, νέους αλλά και με γονείς που επιθυμούσαν να μάθουν τρόπους ενημέρωσης των παιδιών τους, δόθηκαν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που αφορούσαν στην έμμηνο ρύση, την επιλογή της κατάλληλης αντισυλληπτικής μεθόδου, το τεστ ΠΑΠ και την μαστογραφία, τρόπους υγιούς επικοινωνίας με τον/την ερωτική σύντροφο, και σεβασμού για τις σεξουαλικές επιλογές των άλλων. Η παρουσία εθελοντών και εθελοντριών νεαρής ηλικίας κέρδισε την αποδοχή των περαστικών και κυρίως των νέων ατόμων που ενημερώθηκαν από άτομα της ηλικίας τους και με τρόπο απλό και κατανοητό.
Το υψηλό ενδιαφέρον του κόσμου οδήγησε τους συντονιστές στην απόφαση να προγραμματίσουν νέες δράσεις από Σεπτέμβριο, όταν θα επιστρέψουν οι νέοι στα θρανία.