ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ – ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ – ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ ΜΕ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΚΤΙΣΜΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΑΡΙΘ. 13-15 ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

  

Ανάδοχοι:

ΕΙΔΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: ΜΕΑΣ Α.Ε Π.ΠΕΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-Ε.ΔΙΓΩΝΗΣ & ΣΥΝ/ΤΕΣ

ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: Ν. ΛΟΥΚΑΤΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε.Μ.

ΜΕΛΕΤΗ Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ: ΤΡΙΕΔΡΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Α.Ε.

Πρωταρχικός στόχος της μελέτης είναι η δημιουργία ενός εμβληματικού δημοσίου χώρου πολιτισμού στο Ηράκλειο, κοντά στα παλιά τείχη και τη Χανιόπορτα με κεντρικό άξονα το ιστορικό κτίριο, του οποίου η χρήση θα συνδυάζεται με το Ιστορικό Μουσείο.
Ουσιαστικά θα γίνουν η αποκατάσταση κι ο εκσυγχρονισμός του υφισταμένου κτίσματος, με τρόπο που να καταστούν οι χώροι ασφαλείς και λειτουργικοί με δυνατότητες παροχής πολλαπλών δράσεων κι υπηρεσιών πολιτιστικού, επιμορφωτικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Κύρια επιδίωξη είναι η διατήρηση και συντήρηση ή επισκευή όλων των υφιστάμενων αρχιτεκτονικών και οικοδομικών στοιχείων του βιομηχανικού κτιρίου, που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της μεσοπολεμικής αρχιτεκτονικής στο Ηράκλειο, με σκοπό την με σεβασμό επαναφορά στην αρχική του κατάσταση και τελικώς στην ανάδειξη της ιδιαίτερης αισθητικής του κτιρίου και στο δημιουργικό επανασχεδιασμό του μικρού όμορου ελεύθερου χώρου, με προτάσεις αξιοποίησης, που θα οδηγούν στην αναβάθμιση της εσωτερικής διαρρύθμισης, έχοντας τη δυνατότητα αναδιαμορφώσεων της διάταξης των εσωτερικών χώρων, για ευελιξία ταυτόχρονης φιλοξενίας εναλλακτικών δράσεων οι οποίες θα εμπίπτουν στις επιτρεπόμενες χρήσεις και παρεμβάσεις, που θα σέβονται την κεντροβαρική θέση του συγκροτήματος στον ιστό της πόλης. Ο ελεύθερος χώρος θα διαμορφωθεί, στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων χρήσεων.

Σύμφωνα με το γενικό κτιριολογικό πρόγραμμα, ο χώρος θα μπορεί να στεγάζει δραστηριότητες όπως πινακοθήκη και γλυπτοθήκη, εικαστικές και άλλες δράσεις της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας της πόλης και της Περιφέρειας.
Συνοπτικά το κτιριολογικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:
 γλυπτοθήκη – μόνιμη έκθεση
 πινακοθήκη – μόνιμη έκθεση
 χώρους προσωρινών εκθέσεων
 πολυλειτουργική αίθουσα διαλέξεων – εκδηλώσεων
 εκθετήριο – βιβλιοπωλείο
 εντευκτήριο και βατό δώμα, με θέα προς τα ενετικά τείχη
Η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου στο πλάτωμα βορειοδυτικά του κτιρίου λαμβάνει υπόψη, σύμφωνα με τη μελέτη, την πρόβλεψη της παραγράφου 5 της 25/5-7-2016 γνωμοδότησης του ΚΑΣ που προσδιορίζει το πλαίσιο παρέμβασης στην περιοχή αυτή των τειχών και
συγκεκριμένα τη διαμόρφωση χώρου στάθμευσης στο εσωτερικό πρανές του προμαχώνα Παντοκράτορα, με περιορισμένο αριθμό θέσεων στάθμευσης αποκλειστικά για χρήση από ΑμεΑ.

Οι προβλεπόμενες από το έργο επιμέρους μελέτες οργανώνονται και ζητούνται να εκπονηθούν σε μία φάση, ως εξής:
• Εκπόνηση Αρχιτεκτονικής Μελέτης εφαρμογής μορφολογικής, δομικής και λειτουργικής αποκατάστασης του κτιριακού συγκροτήματος και του περιβάλλοντα χώρου του με στόχο την αποκατάσταση και ανάδειξη του με παράλληλη ένταξή του στις πολιτιστικές δραστηριότητες της πόλης.
• Στατική Μελέτη εφαρμογής του φέροντα οργανισμού και των προτεινόμενων παρεμβάσεων ενίσχυσης.
• Μελέτη εφαρμογής Η/Μ των αναγκαίων εγκαταστάσεων για την λειτουργία του κτιρίου.
• Σύνταξη ΣΑΥ – ΦΑΥ & Τευχών Δημοπράτησης
• Σύνταξη, υποβολή και τυχόν συμπλήρωση των Φακέλων για την χορήγηση του συνόλου των αναγκαίων εγκρίσεων – αδειοδοτήσεων
Μέχρι σήμερα έχει παραδοθεί η Α’ Φάση μελέτης εφαρμογής και έχει αποσταλεί προς έγκριση στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού με σκοπό την έκδοση οικοδομικής αδείας.

Προηγούμενο Φεστιβάλ Χαμεζίου 7-12 Ιουλίου 2024 | Σεμινάρια μουσικής & παραδοσιακών τεχνών με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Συνδεθείτε μαζί μας

Υπ. Προστασίας Δεδομένων (DPO)

Συνδεθείτε μαζί μας