Με ανοικτό διάλογο με τους πολίτες και τους φορείς της Κρήτης που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης ολοκληρώθηκε η περιοδεία του αντιπροέδρου της Κομισιόν στο νησί
«Η Κρήτη ως πρότυπο Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής: υγεία-παιδεία-πολιτισμός-ασφάλεια» ήταν το θέμα της ενημερωτικής εκδήλωσης που οργάνωσε στο Ηράκλειο η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, στο πλαίσιο της περιοδείας του στο νησί.
Υποδεχόμενος τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε πως «η καρδιά της Ευρώπης χτυπά στις Περιφέρειες της», και σημείωσε πως «ιδιαίτερα στις νησιωτικές Περιφέρειες, όπως η Κρήτη, οι ευρωπαϊκές πολιτικές επικεντρώνονται στην κατανόηση και την ανταπόκριση στις βασικές μεταρρυθμίσεις των σημερινών, πράσινων, ψηφιακών και δημογραφικών επαναστάσεων. Και η Κρήτη τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως μια Περιφέρεια πρότυπο του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής», με την ολοκληρωμένη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων.
Στην ομιλία του ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε πως «εδώ στην Κρήτη μπορεί κάποιος να δει στην πράξη τη μεγάλη πρόοδο της χώρας μας σε όλους τους τομείς. Σήμερα η Κρήτη είναι ένα ακλόνητο ελκυστικό, πανευρωπαϊκό και διεθνές brand. Είναι κάτι που δε χωράει αμφισβήτηση. Είναι πολλοί Ευρωπαίοι που ξέρουν περισσότερο την Κρήτη από την Ελλάδα. Τη θεωρούν προορισμό και θεωρούν ότι είναι ένας τόπος ευλογημένος», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με την στήριξη και αναγνώριση της Ευρώπης στο νησί, ο Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε πως «πάνω από 30 τοπικά σας προϊόντα διαθέτουν αυτή τη στιγμή την απόλυτη ευρωπαϊκή σφραγίδα ποιότητας της προστασίας προέλευσης μέσα από τα Γεωγραφικής ένδειξης προϊόντα. Μόνο την περίοδο αυτή 2014 – 2020 και μόνο από την κοινή αγροτική πολιτική εγκρίθηκαν 656 εκατομμύρια ευρώ. Και σε αυτά πρέπει να προστεθούν περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται λοιπόν για μια συγκεκριμένη απτή στήριξη της Ευρώπης που ενίσχυσε πάνω από 4.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο νησί», είπε.
Προσθετικά σημείωσε πως 80 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν για την κοινωνική ενσωμάτωση και τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, υπογραμμίζοντας πως σε αυτά «θα προστεθούν μεγάλα εμβληματικά σημαντικά έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως επιτέλους η ολοκλήρωση του βόρειου οδικού άξονα της Κρήτης. Είχα ιδία αντίληψη αυτές τις 2 μέρες για το πόσο επείγον είναι. Αυτή η Κρήτη που τόσο ζηλεύουμε δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ολοκληρωμένο ΒΟΑΚ και αυτό θα γίνει με την εγγυημένη πια χρηματοδότηση από το ταμείο Ανάκαμψης», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ανακοίνωσε πως το ίδιο θα συμβεί «με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας και αριστείας που έχετε εδώ στο νησί και αυτό επίσης θα λάβει χρηματοδότηση πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρώπη. Μην ξεχνάμε επίσης έργα που γενιές κρητικών περίμεναν, όπως την ηλεκτρική σύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου, στην οποία συμμετείχε η Ευρώπη ή τις νέες τεχνολογίες στην ανταγωνιστικότητα». Ο κ. Σχοινάς δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για το θαυμαστό αποτέλεσμα της ανάπτυξης στο νησί. «θέλω να επαναλάβω αυτή την ακλόνητη πεποίθησή μου ότι εδώ στην Κρήτη συντελείται ένα μικρό ευρωπαϊκό θαύμα και πρέπει να είμαστε όλοι συλλογικά περήφανοι για αυτό», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η ενημερωτική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ευρύτατο διάλογο με τον κ. Σχοινά να απαντά σε ερωτήματα πολιτών και εκπροσώπων φορέων για όλα τα θέματα της επικαιρότητας και τις πολιτικές προτεραιότητες της Ε.Ε.
Το προηγούμενο διήμερο ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, επισκέφθηκε στα Χανιά το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, το νέο αρχαιολογικό μουσείο, το σπίτι του Ελ. Βενιζέλου και τους τάφους των Βενιζέλων και είχε επαφές με αυτοδιοικητικούςφορείς. Επίσης, επισκέφθηκε το Αρκαλοχώρι, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο, τον Πρόεδρο του ΙΤΕ Νεκτάριο Ταβερναράκη και είδε από κοντά τα επιτεύγματα του Ινστιτούτου.