Το έργο “Climate Resilient crETE” – Κλιματικά Ανθεκτική Κρήτη (CRETE), το οποίο χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος CLIMAAX (CLIMAte risk and vulnerability Assessment framework and toolbox), που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Horizon Europe Climate Programme, στοχεύει να επιταχύνει τη μετάβαση της Κρήτης σε μια κλιματικά ανθεκτική περιοχή. Απώτερος στόχος να είναι μία από τις 150 κλιματικά ανθεκτικές ευρωπαϊκές περιοχές έως το 2030, σύμφωνα με την αποστολή της ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 185.405,00 ευρώ, με ποσοστό χρηματοδότησης από το χρηματοδοτικό πλαίσιο CLIMAAX Horizon Europe 100%. Το έργο το οποίο υλοποιεί η Περιφέρεια με επιστημονικό εταίρο το Πολυτεχνείο Κρήτης, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2024 και έχει διάρκεια 22 μήνες.
Γενικότερα η εφαρμογή του πλαισίου CLIMAAX παρέχει καθοδήγηση στην επιλογή μεθόδων για την αξιολόγηση των κύριων κινδύνων στην περιοχή μας (ξηρασίες, πλημμύρες) κατά την πρώτη φάση του έργου. Με την αξιοποίηση των πόρων του πλαισίου και της εργαλειοθήκης του CLIMAAX στη δεύτερη φάση, αναπτύσσεται μια υψηλής ανάλυσης αξιολόγηση για τους κύριους κινδύνους της ξηρασίας και των πλημμυρών, ώστε να συγκριθούν τα αποτελέσματα με αυτά της πρώτης φάσης και με το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή ΠΕΣΠΚΑ Κρήτης, διασφαλίζοντας ότι οι στρατηγικές προσαρμογής είναι εξειδικευμένες με γνώμονα τις τοπικές συνθήκες και προκλήσεις.
Ο σκοπός του έργου “Climate Resilient crETE” είναι η υποστήριξη της ανάπτυξης και εφαρμογής στρατηγικών προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές για την Περιφέρεια Κρήτης. Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της περιοχής έναντι των κλιματικών κινδύνων, όπως ξηρασίες και πλημμύρες δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στη βελτίωσης των διοικητικών δομών και της ενεργούς συμμετοχής της κοινότητας.
Στο πλαίσιο του έργου, θα εφαρμοστεί το μεθοδολογικό πλαίσιο CLIMAAX για την αξιολόγηση των κλιματικών κινδύνων και την ανάπτυξη στοχευμένης πληροφορίας για την υποστήριξη της προσαρμογής. Οι κύριες φάσεις του έργου περιλαμβάνουν:
Φάση 1: Εφαρμογή του Κοινού Πλαισίου Μεθοδολογίας CLIMAAX
- Διεξαγωγή αξιολόγησης για τους βασικούς κινδύνους (ξηρασίες, πλημμύρες).
- Οργάνωση εργαστηρίων και εκπαιδευτικών δράσεων για την ενίσχυση της γνώσης και της συμμετοχής των τοπικών φορέων.
Φάση 2: Βελτίωση και Αναβάθμιση της Αξιολόγησης με Τοπικά Δεδομένα Υψηλής Ανάλυσης
- Συλλογή και ανάλυση τοπικών δεδομένων, όπως κλιματικές παρατηρήσεις και γεωχωρικές πληροφορίες.
- Σύγκριση των αποτελεσμάτων με την πρώτη φάση και με το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή για τη βελτίωση των στρατηγικών προσαρμογής.
Φάση 3: Διερεύνηση Επιλογών Προσαρμογής και Σχετικών Δράσεων σε Τοπική Κλίμακα
- Ανάπτυξη και αξιολόγηση μέτρων προσαρμογής που είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις ευπάθειες της Κρήτης.
- Ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων στις τοπικές πολιτικές και στα σχέδια διαχείρισης κινδύνων.
Το έργο επίσης περιλαμβάνει την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας και των ενδιαφερόμενων μερών μέσω δημόσιων διαβουλεύσεων και συμμετοχικών εργαστηρίων. Η εμπλοκή των τοπικών φορέων και της κοινότητας είναι καθοριστική για την επιτυχή υλοποίηση του έργου και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της περιοχής. Τα αποτελέσματα του έργου θα συμβάλουν σημαντικά στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και θα αποτελέσουν πρότυπο για άλλες περιφέρειες στην Ευρώπη.