ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΡΑΞΗΣ | 5076483 |
ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ | ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΛΥΦΟΥΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΑΝΩ ΑΡΧΑΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΡΧΑΝΩΝ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ ΠΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ |
Π/Υ ΕΡΓΟΥ(ΕΥΡΩ) | 750.000,00 |
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ (ΕΥΡΩ) | 57.800,00 |
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ | ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ |
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ | 2813412501 |
ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
Το αντικείμενο του έργου αφορά τη συντήρηση και αποκατάσταση του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης η οποία βρίσκεται στη είσοδο του οικισμού των Άνω Αρχανών.
Πρόκειται για ναό διαφορετικών κατασκευαστικών φάσεων, με τρία οριζόντια και ένα τέταρτο κάθετο κλίτος προσαρτημένο στο νοτιοδυτικό του τμήμα.
Ο Ιερός Ναός της Παναγίας Φανερωμένης παρουσιάζει προβλήματα στατικής, οικοδομικής και αισθητικής φύσεως ορισμένα από τα οποία είναι αρκετά σοβαρά και σχετίζονται είτε με φυσικά αίτια – γήρανση υλικών – είτε με ανθρώπινες επεμβάσεις που προσβάλουν τον ιστορικό του χαρακτήρα.
Όλες οι εργασίες για την Στερέωση και Αποκατάσταση του Ιερού Ναού θα γίνουν με γνώμονα τον σεβασμό, την διατήρηση, την αποκατάσταση, την ανάδειξη και την προστασία του μνημειακού, ιστορικού, αρχιτεκτονικού, αισθητικού, μορφολογικού και χρηστικού χαρακτήρα του Μνημείου.
Αναλυτικότερα το έργο έχει σαν στόχο: 1) Την ανάδειξη του μνημειακού και ιστορικού χαρακτήρα του μνημείου, των εργαστηριακών ερευνών και των διερευνήσεων που θα γίνουν αφενός στην θεμελίωση (προκειμένου να διερευνηθούν οι διαφορετικές κατασκευαστικές φάσεις του ναού καθώς και η καλύτερη κατανόηση του τρόπου έδρασης του μνημείου) και αφετέρου στο εσωτερικό δάπεδο του ναού προκειμένου να διερευνηθεί η ύπαρξη ταφικών στοιχείων και να καταστεί σαφέστατα η γεωλογική δομή του υπεδάφους. 2) Την ανάδειξη του λατρευτικού χαρακτήρα του μνημείου με την αποκατάσταση του, (η επίτευξη του στόχου αυτού επιτυγχάνεται με την απομάκρυνση – επανασχεδιασμό των Η/Μ εγκαταστάσεων που με την παρουσία τους προσβάλουν την χρήση και την λειτουργία του χώρου) 3) Την διατήρηση και ανάδειξη του αρχιτεκτονικού, καλλιτεχνικού, μορφολογικού, δομικού χαρακτήρα του μνημείου, μέσω της συντήρησης – αποκατάστασης των δομικών, μορφολογικών και διακοσμητικών στοιχείων (Λίθινα δομικά στοιχεία ανοιγμάτων – όψεων, απομάκρυνση ασβεστωμάτων σφενδονίων – Πεσών)
4) Την αποκατάσταση της φέρουσας ικανότητας του μνημείου και κατά το δυνατόν θωράκιση του έναντι μελλοντικών σεισμών.
Στο συγκεκριμένο ναό σε επίπεδο θόλου δεν παρατηρούνται μακροσκοπικά δομικά προβλήματα. Μέσω των δοκιμαστικών τομών που προτείνονται να γίνουν στο επίπεδο της στέγης θα προσδιοριστή επακριβώς η θολοδομία και τα γεμίσματα επάνω από τα εξωρράχια του θόλου και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση. Στα σημεία των λιθοδομών με εμφανή δομικά προβλήματα ( ένωση ιερών) προτείνεται η αποκατάσταση της συνέχειας των λιθοδομών που πραγματοποιείται μέσω ενεμάτων, λιθοσυρραφών, μικροσυμπληρώσεων – ανακτήσεων και αρμολογημάτων. Σχετικά με το κωδωνοστάσιο ακολουθείται η λύση της ανακατασκευής.
Για την εξασφάλιση του μνημείου έναντι υπογείων υδάτων προτείνεται η κατασκευή περιμετρικού τάφρου και εξυγίανση του εσωτερικού δαπέδου ενώ ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στον αερισμό του ναού όπου αυτό επιτυγχάνεται με την κατασκευή στομίων αερισμού.