Η Μονάδα Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και η Ευρωπαϊκή Εταιρία Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης διοργανώνει εβδομαδιαίο εντατικό εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην Ιατροδικαστική Ανθρωπολογία το οποίο περιλαμβάνει θεωρητική διδασκαλία και πρακτική εκπαίδευση στα παρακάτω γνωστικά αντικείμενα:
- Αναγνώριση ανθρώπινων και ζωικών οστών
- Ανατομία μυοσκελετικού συστήματος με τη χρήση της Κρητικής οστεολογικής συλλογής αλλα και του Εικονικού τραπεζιού Ανατομίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
- Βιολογία και ιστολογία ανθρώπινου οστού με τη χρήση Μικροσκοπίου
- Ανακατασκευή Βιολογικού προφίλ και αναγνώριση τραύματος και παθολογίας στον σκελετό
- Ταυτοποίηση άγνωστων υπολειμμάτων
- Εφαρμογή διαφόρων επιστημών στην ιατροδικαστική διερεύνηση του θανάτου
Το πρόγραμμα πραγματοποιηθεί από Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου έως Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2022 στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και θα φιλοξενήσει 40 συμμετέχοντες από 20 χώρες της υφηλίου. Το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα: https://forensic.med.uoc.gr:8443/fase2020/course.jsp
Την έναρξη της ημερίδας θα κηρύξει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και Καθηγητής Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γεώργος Κοντάκης. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Αντιπρύτανης Έρευνας του πανεπιστημίου Κρήτης και Καθηγητής Βιολογίας κ. Μιχαήλ Παυλίδης και o Πρόεδρος Ευρωπαϊκή Εταιρία Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας και Καθηγητής Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Μασσαλίας, Pascal Adalian.
Στο πρόγραμμα θα διδάξουν κορυφαίοι Ιατροδικαστές και Ανθρωπολόγοι όπως η Ann Ross, Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της North Carolina State, US, η Eugenia Cunha, Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Coimbra και του Εθνικού ινστιτούτου Ιατροδικαστικών Επιστημών της Πορτογαλίας, Η Julieta Gomez Garcia-Donas, Λέκτορας Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Dundee και η Zuzana Obertova Λέκτορας Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, αλλά και κορυφαίοι Έλληνες όπως ο Απόστολος Καραντάνας, Καθηγήτής Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατρικής Απεικόνισης του ΠΑΓΝΗ, ο Κωνσταντίνος Μωραίτης, Αναπληρωτής Καθηγητής του ΕΚΠΑ και η Έλενα Κρανιώτη, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Μετά το πέρας του εκπαιδευτικού προγράμματος θα ακολουθήσει η ετήσια Ημερίδα Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας και Ιατροδικαστικών επιστημών το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022 στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης την έναρξη του οποίου θα κηρύξει ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης.
Ιδιαίτερο θέμα της Ημερίδας αποτελεί η δημιουργία και χρήση εγκαταστάσεων γνωστών ως Body farms που λειτουργούν στην Ολλανδία και το Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα ιατροδικαστικού ενδιαφέροντος. Ελληνική πρωτοτυπία αποτελεί η παρουσίαση του πρώτου ψηφιακού συστήματος καταγραφής ιατροδικαστικών περιστατικών (IPPASOS) που έχει δημιουργηθεί για τις ανάγκες της μονάδας Ιατροδικαστικής του ΠΑΓΝΗ που εξυπηρετεί την Ανατολική Κρήτη αλλά και η δημιουργία της πρώτης βάσης δεδομένων Ιατροδικαστικής Εντομολογίας σε συνεργασία με το Μουσέιο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.
Το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα: https://forensic.med.uoc.gr:8443/fase2020/symposium.jsp
Θα βραβευτεί η καλύτερη προφορική και η καλύτερη αναρτημένη ανακοίνωση της Hμερίδας προς τιμήν του αείμνηστου καθηγητή Ιατροδικαστικής Εμμανουήλ Μιχαλοδημητράκη, ιδρυτή του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, και υποστηριχτή της ανάπτυξης της ειδικότητας Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και της δημιουργίας της Κρητικής οστεολογικής συλλογής .
Μονάδα Ιατροδικαστικής Πανεπιστήμιο Κρήτης – Περιφέρεια Κρήτης