Στα πανανθρώπινα και διαχρονικά μηνύματα των 461 εκτελεσθέντων Πατριωτών της Βιάννου και χωριών της Ιεράπετρας τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στο πάνθεον των ηρώων, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συμμετέχοντας σήμερα στα Αμιρά της Βιάννου στο μνημόσυνο τιμής και μνήμης στους ήρωες του Ολοκαυτώματος. Ο Περιφερειάρχης, οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, του Ελληνικού Κοινοβουλίου, της Αυτοδιοίκησης, του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας, Αντιστασιακών οργανώσεων, Ένωσης θυμάτων, θεσμικοί εκπρόσωποι και πολίτες, απέτησαν φόρο τιμής στην μνήμης των πεσόντων πατριωτών στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης-Π.Ε. Ηρακλείου, ο Δήμος Βιάννου, και η Ένωση Θυμάτων.
Στη δήλωση του ο Περιφερειάρχης επισημαίνει ότι οι μνήμες διατηρούνται ισχυρές και ότι η σημαία της δικαίωσης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος της Βιάννου δεν θα υποσταλεί μέχρι την τελική δικαίωση. Ειδικότερα στην δήλωση του ο κ Αρναουτάκης αναφέρει:
«Το ολοκαύτωμα και η καταστροφή των χωριών της Βιάννου υπερβαίνει τα όρια της λογικής. Πρόκειται για μια ιδεοληπτική και ψυχρή σφαγή, που οδήγησε στο θάνατο εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής. Τους ήρωες και τις ηρωίδες που τιμούμε σήμερα, 79 χρόνια ύστερα από το Σεπτέμβρη του 1943.Τα μαρτυρικά χωριά της Βιάννου μας διδάσκουν πως πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση συνείδησης, προκειμένου να μην τελεσθούν ξανά ανάλογα εγκλήματα στο μέλλον. Γιατί πρόκειται για ένα έγκλημα που στιγμάτισε ανεξίτηλα την ιστορία ολόκληρης της Ευρώπης και του κόσμου. Οι μνήμες που διατηρούνται ισχυρές από το ιερό Θυσιαστήριο της Βιάννου μας επιβάλλουν την ιστορική υποχρέωση, ότι η σημαία της δικαίωσης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος της Βιάννου δεν θα υποσταλεί μέχρι την τελική δικαίωση. Ο μέχρις εσχάτων αγώνας των κατοίκων των χωριών της Βιάννου για την ελευθερία αποτελεί διαχρονικό παράδειγμα αυτοθυσίας και ψυχικού μεγαλείου, που θα εμπνέει πάντοτε τις νεότερες γενιές.»
Το πρωί τελέστηκε Δοξολογία-Τρισάγιο στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων στο πανδημοτικό Ηρώων στη θέση Σελί Αμιρών, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα. Στο ιστορικό-χρονικό του Ολοκαυτώματος αναφέρθηκε ο εκπαιδευτικός-φιλόλογος και Πρόεδρος του συλλόγου Βιαννιτών της Αθήνας ο «Διαβάτης» Γιώργος Στρατογιαννάκης.
Στην συνέχεια ακολούθησε Προσκλητήριο Νεκρών, κατάθεση στεφάνων, από τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης, του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τον Περιφερειάρχη, τους Δημάρχους Βιάννου, Ηρακλείου, τον Δήμο Ιεράπετρας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Ηρακλείου, τους εκπροσώπους των Αστυνομικών, Λιμενικών, Πυροσβεστικών Αρχών, των κομμάτων, των Ενώσεων Αποστράτων, Εφέδρων Αξιωματικών, της Ένωσης Θυμάτων Βιάννου-Ιεράπετρας, της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας, της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Σοκαρά, του σωματείου αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης «Ομάδες Μπαντουβάδων», το γυμνάσιο Βιάννου και του πολιτιστικού συλλόγου Σάρχου.
Στην τελετή κατέθεσε επίσης στεφάνι επταμελής αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα αποτελούμενη από πέντε Έλληνες και δύο Γερμανούς συναγωνιστές στον αγώνα για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση!
Ακολούθησε ο ύμνος της Βιάννου από τη Μικτή Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, υπό την διεύθυνση της μαέστρου Λένας Χατζηγεωργίου, τήρηση ενός λεπτού σιγής και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.