Διαβούλευση: ΜΠΕ Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμεταλλευση του ΒΟΑΚ στο τμήμα ΧΑΝΙΑ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ

  • 0Votes
  • 0Responses
Voting has ended.

Καταστροφή Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Rate this post

Η συγκεκριμένη χάραξη έχει απόσταση από τον υφιστάμενο 200 μ. με αποτέλεσμα να δημιουργείται στην περιοχή μια γιγαντιαία πίστα Καρτ με την άθροιση αλλεπάλληλων  οδών εντός ελαχίστου πλάτους.

Διέρχεται από κηρυγμένες αρχαιολογικές  ζώνες Α΄ και Β΄ καταστρέφοντας ολόκληρη την πολιτιστική κληρονομιά  της περιοχής αγνοώντας το σεβασμό και την προφύλαξη που έδειξαν τόσα χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής (ο Σταυρωμένος ήταν εμπορικό λιμάνι της Αρχαίας Ελεύθερνας).

Δεν εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις πέραν της μηδενικής και τρεις λύσεις μόνο στον υφιστάμενο (χωρίς να εξετάζεται μια λύση εντελώς Νοτιότερα, με αποτέλεσμα στην έκθεση της αναλυτικής αρχαιολογικής τεκμηρίωσης να μην έχει δοθεί έγκριση  από την αρχαιολογία.

Το Ρέθυμνο έχει να επιδείξει την παλιά πόλη και το Βόρειο παραλιακό μέτωπο που απλώνεται σε μια αμφιθεατρική πλαγιά με 14 χλμ. συνεχόμενης αμμώδης παραλία και αυτό καταστρέφεται ΠΛΕΟΝ οικιστικά, οικονομικά, κοινωνικά, επιχειρηματικά, τουριστικά, παραγωγικά, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά.

Αφού  είναι σίγουρο  ότι θα βρεθούν αρχαία εφόσον υπάρχουν παντού και το ίδιο συμβαίνει στις όμορες κοινότητες Παγκαλοχωρίου και Πρίνου-Σκαλέτας, επομένως θα καθυστερήσει αν όχι θα ακυρωθεί το έργο, προκαλεί απορία το γεγονός γιατί δεν ερευνήθηκε μια λύση εντελώς Νοτιότερα στην ενδοχώρα, όπως συμβαίνει  στην περιοχή του Ηρακλείου (Χερσόνησος-Μάλια) και στην περιοχή των Χανίων (Πλατανιάς-Αγία Μαρίνα);

Οφέλη από την Νότια Χάραξη: α)Δεν διασχίζει κηρυγμένες αρχαιολογικές ζώνες  β)Θα αναπτυχθεί καλύτερα η παραλιακή ζώνη γ) Δεν καταστρέφεται ο κάμπος του Ρεθύμνου (από τους μεγαλύτερους ελαιώνες της Μεσογείου) δ)Θα  κερδίσουν  τα χωριά της ενδοχώρας αφού θα υπάρξουν αξιόλογες ευκαιρίες αξιοποίησης τους και θα αποκτήσουν συνθήκες πολύ καλύτερης προσβασιμότητας.

 

0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...