Διαβούλευση: ΜΠΕ Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμεταλλευση του ΒΟΑΚ στο τμήμα ΧΑΝΙΑ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ

  • 0Votes
  • 0Responses
Voting has ended.

ΘΕΜΑ: ΕΝΣΤΑΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΑ ΤΩΝ ΚΑΛΥΒΩΝ ΑΠΟΚΟΡΟΝΟΥ ΧΑΝΙΑ. ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΑΠΛΗ ΔΙΑΠΛΑΤΗΝΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ “CUT AND COVER” Ή ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΠΟΥ 1000 ΜΕΤΡΩΝ, ΝΕΑ ΧΑΡΑΞΗ Ή ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΩΝ ΚΑΛΥΒΩΝ.

Rate this post

ΘΕΜΑ:  ΕΝΣΤΑΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΑ ΤΩΝ ΚΑΛΥΒΩΝ ΑΠΟΚΟΡΟΝΟΥ ΧΑΝΙΑ. ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΑΠΛΗ ΔΙΑΠΛΑΤΗΝΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ “CUT AND COVER” Ή ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΠΟΥ 1000 ΜΕΤΡΩΝ, ΝΕΑ ΧΑΡΑΞΗ  Ή ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΩΝ ΚΑΛΥΒΩΝ.

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι,

Αντιπροσωπεύουμε τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις (τουριστικές μονάδες, βίλες & κατοικίες), της δυτικής περιοχής των Καλυβών Αποκορώνου Κρήτης και όχι μόνο!

Η περιοχή μας  είναι αναπτυσσόμενη και δεν μπορεί  να εκμεταλλευτεί όπως θα έπρεπε τις δυνατότητες της, λόγο τις υπάρχουσας Εθνικής Οδούς. Η τουριστικές περιοχές δεν είναι μόνο 100μ. από την θάλασσα. Αλλά επεκτείνονται και προς την πίσω περιοχή.

Η γεωμορφολογία της περιοχής μας που απεικονίζεται στην φωτογραφία που συνοδεύεται, είναι δυτικά των Καλυβών, ανηφορίζοντας αμφιθεατρικά από την θάλασσα  και τον πόταμο Κοιλιάρη προς την βουνοπλαγιά.

Οι Καλύβες είναι αναπτυσσόμενη περιοχή, στον παλιό δήμο Αρμένων (Αρμένοι, Νέο Χωριό, Στύλος, Τσιβαράς), με  επιχειρηματικές δραστηριότητες και εργασία στην τοπική κοινωνία, χωρίς να αλλοιωθεί η τοπική της ταυτότητα.

Δεν είμαστε ένας οικισμός που προσφέρει κυρίως μαζικό τουρισμό. Εδώ ο επισκέπτης δεν θα αφήσει τα χρήματα του μόνο στον μεγάλο ξενοδόχο (τύπου βραχιολάκια), αλλά θα τα αφήσει παντού. Στον ξενοδόχο, στο rent car, στη ταβέρνα, καφέ, στα μίνι μάρκετ ή σουπερ μάρκετ και στα  υπόλοιπα καταστήματα.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της,  θα μπορούσαν να έχουνε την πιθανότητα να αναπτύξουν πολλές επιχειρηματικές & τουριστικές δραστηριότητες με την ανεκμετάλλευτη γη που κατέχουν σε αυτή την περιοχή, που εξαρτάται κυρίως από την ύπαρξη της εθνικής οδού και το μέλλον θα είναι ακόμη πιο πολύ οδυνηρό. Δεν θα επιτρέπει καμία περαιτέρω εξέλιξη.

Ξεκινώντας από τον ποταμό Κοιλιάρη ανεβαίνοντας έως την κορυφή της  βουνοπλαγιάς,  όλη αυτή η περιοχή επισκιάζεται από την  εθνική οδό. Η διαπλάτυνση της και η αύξηση του μέσου όρου ταχύτητας θα αυξήσει την ηχορύπανση  ακόμα πιο πολύ σε όλο το μήκος του. Αυτός είναι και ο λόγος που θα δείτε αυτές της περιοχές ανεκμετάλλευτες, όπως θα δείτε και στην φωτογραφία με την υπογραμμισμένη περιοχή που επηρεάζεται  από την ηχορύπανση.

Είναι κρίμα που ένα τόσο όμορφο μέρος αυτής της περιοχής των Καλυβών μπροστά στη θάλασσα δεν θα  μπορεί να αναπτυχτεί και θα υποβαθμιστεί με την νέα οδό και ενώ προβλέπονταν αρχικά νέα χάραξη νοτιότερα των Καλυβών, που όπως φαίνεται  απορρίπτεται.

Η μεγάλες παρεμβάσεις του ΒΟΑΚ γίνονται κυρίως, Γεωργιούπολη – Καβρός που θα υπάρξουν και νέες χαράξεις. Δεν θα έπρεπε να έχει και η δικια μας περιοχη των Καλυβών την ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη και όχι μόνο Γεωργιούπολη – Καβρός.

 

Παρεμβάσεις όπως:

-ΣΗΡΑΓΓΕΣ. από Χάνια – Ρέθυμνο (Άπτερα, Βρύσες, Πετρέ-Γερανιού).

CUT AND COVER (Αρμένους, Βρύσες, Βρύσσες-Πετρές, Κουρνά, Επισκοπή).

-ΝΕΕΣ ΧΑΡΑΞΕΙΣ ( ανατολικά Καλυβών – Αρμένους, Βρύσσες – Πετρές – Ρέθυμνο).

 

Εμείς προτείνουμε και ζητάμε στην υπάρχουσα χάραξη ανατολικά του ποταμού Κοιλιάρη, να πραγματοποιηθεί «τουλάχιστον» μια σήραγγα τύπου CUT AND COVER  η υπογειοποίηση περίπου 1000 μέτρων. Έτσι θα ανακουφιζόταν ένα μεγάλο κομμάτι  της πανέμορφης  περιοχής μας από την ανυπόφορη ηχορρύπανση και την οικολογική επιβάρυνση καθότι η περιοχή του Κοιλιάρη είναι χαραχτηρισμένη υδροβιότοπος.

Όπως βλέπετε στην  φωτογραφία , ανατολικά του πόταμου Κοιλιάρη ανυψώνετε σιγά σιγά  η εθνική οδός, θα μπορούσε εκεί (βλ. φωτογρ.: στο εικονίδιο με το σκεπαστό τραινάκι έως το δεύτερο αντίστοιχο εικονίδιο) να υπάρξει μια κατασκευή τύπου σήραγγας CUT AND COVER

Δεν θα ήταν τόσο μεγάλη διαφορά «των δις. ευρώ» στο συνολικό κόστος του ΒΟΑΚ, μια επιπλέον συμπλήρωση 1000 μέτρων COVER AND CUT αντί για απλή διαπλάτυνση. Θα ισορροπούσε όμως πλήρως κάποια «νέα χάραξη» νοτιότερα για την ανακούφιση των Καλυβών.

Άλλη λύση που μελετούσατε ως πέρυσι με νέα χάραξη νοτιότερα των Καλυβών, που κάλυπτε μια απόσταση περίπου 5,6 χλμ. (δεύτερη δορυφορική απεικόνιση). Προς το παρόν η νέα σας χάραξη ανατολικά των Καλυβών είναι περίπου 3,3 χλμ. Δηλαδή περίπου 2,3 χλμ. διαφορά από την πρώτη.

 

Έχουμε δικαίωμα εμείς και τα παιδιά μας  για μια ποιοτική & ευχάριστη ζωή. Δώστε μας αυτή την ευκαιρία για τις επόμενες γενιές, να μπορέσουν να ζήσουν από αυτήν την αναπτυσσόμενη  τουριστική περιοχή.

Θα επιθυμούσαμε να έρχονταν κάποιο κλιμάκιο σας και να εξέταζε από κοντά μαζί μας το ζήτημα αυτό.  Με αυτοψία θα καταλαβαίνατε πόσο απαραίτητη και σημαντική είναι μια τέτοια παρέμβαση.

Όπως σημαντική παρέμβαση είναι με την νέα χάραξη από Γεωργιούπολη – Καβρός για να ανακουφιστεί η περιοχή τους. Τόσο σημαντική είναι και για την δικιά μας περιοχή,  Κοιλιάρης – Καλύβες.

Μαζί με αυτή την επιστολή, σας καταθέτουμε ως ένσταση και διαμαρτυρία τις υπογραφές των κατοίκων όπως και την απεικόνιση της πληττόμενης περιοχής.

 

Ευχαριστούμε πολλή και ελπίζουμε να επανεξετάσετε το ζήτημα μας.

Και να έχουμε σύντομα απάντηση.

 

Προς:       κ. Καραμανλή, υπουργείο Μεταφορών

Κοιν.:       Περιφέρεια  Κρήτης

Δήμαρχος Αποκορώνου

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας

Τοπικό Καλυβών

 

0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (11 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...