Διαβούλευση: Δημόσια Διαβούλευση Περιφερειακού Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία στην Περιφέρεια Κρήτης

  • 0Votes
  • 0Responses
Voting has ended.

Συμπληρωματική Πρόταση – Παρατήρηση ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ Κοινωνικό Επιχειρείν Κρήτης

Rate this post

Με την παρούσα επιστολή και παρακολουθώντας την διαβούλευση που είναι σε εξέλιξη θα θέλαμε να επανέλθουμε και να ευχαριστήσουμε όσους συμμετέχουν στην παρούσα διαβούλευση καθότι αποδεικνύουν το ενδιαφέρον τους για το καλό του πεδίου και την ανάπτυξή του στην Περιφέρειά μας.

Θα θέλαμε να κάνουμε λοιπόν κάποιες επιπλέον παρατηρήσεις βάσει και των προτάσεων που έχουν κατατεθεί:

Καθότι το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που χρηματοδότησε τις δύο ΚΟΙΝΣΕΠ στην Κρήτη για να λειτουργήσουν ως κέντρα στήριξης ολοκλήρωσε την υλοποίησή του και δεν υπάρχει προηγούμενο μια επιχείρηση να ξαναεπιχορηγείται επειδή απλά είχε επιχορηγηθεί στο παρελθόν.

Επειδή αυτό ίσως προσκρούσει σε θέματα ισονομίας που θα πρέπει να είναι βασική αρχή του πεδίου καθότι πιθανόν και άλλες ΚΟΙΝΣΕΠ θα ήθελαν να λειτουργήσουν ως κέντρα στήριξης στις ίδιες Περιφερειακές ενότητες, προτείνουμε τα εξής λαμβάνοντας υπόψιν και την υπό διαβούλευση μελέτη αλλά και το καλό του πεδίου σχετικά με τον οριζόντιο υποστηρικτικό μηχανισμό και τις ΚΟΙΝΣΕΠ που έλαβαν την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ:

  • Δημιουργία οριζόντιου υποστηρικτικού μηχανισμού υπό την αιγίδα της ΠΑΝΑΙΤΕΚ*.

*Η στελέχωσή του θα μπορούσε να γίνει και με μέλη των υφιστάμενων κέντρων στήριξης εφόσον διαθέτουν τις απαραίτητες ακαδημαϊκές γνώσεις και εμπειρία στα αντικείμενα που αναφέρει η μελέτη. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός θα μπορούσε να στελεχωθεί λαμβάνοντας υπόψιν ακαδημαϊκά κριτήρια, κριτήρια προϋπηρεσίας και συμμετοχής στο πεδίο. Η στελέχωση του συγκεκριμένου μηχανισμού λόγω της κρισιμότητάς του θα πρέπει να γίνει αντικείμενο διαβούλευσης μεταξύ των επίσημων φορέων όπως η Ένωση Φορέων ΚΑΛΟ Κρήτης και το Οικονομικό Επιμελητήριο μιας και η Ένωση έχει τη γνώση του πεδίου και το Οικονομικό Επιμελητήριο την από το νόμο υποχρέωση συμβουλευτικής για θέματα Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας.

Με αυτόν τον τρόπο και η εμπειρία κάποιων μελών των κέντρων στήριξης θα αξιοποιηθεί και δεν θα παρουσιαστούν αδικίες σε σχέση με στελέχη που δεν είναι μέλη των συγκεκριμένων 2 ΚΟΙΝΣΕΠ αλλά έχουν ανώτερες ακαδημαϊκές γνώσεις καθώς και εμπειρία αλλά και συμμετοχή στο πεδίο.

*Ο οριζόντιος υποστηρικτικός μηχανισμός, θα πρέπει να ενταχθεί στις δαπάνες για τους βοηθητικούς υποστηρικτικούς μηχανισμούς που στο σύνολό τους δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 20% του συνολικού προϋπολογισμού για το πεδίο της Κ.ΑΛ.Ο καθώς το 80% θα αφορά άμεσες επιχορηγήσεις στους φορείς Κοινωνικής Οικονομίας χωρίς αποκλεισμούς (πχ. Αντίστοιχο πρόγραμμα τις Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος)

 

Με εκτίμηση,

Κανάκης Στέλιος

Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής

ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ Κοινωνικό Επιχειρείν Κρήτης

 

 

 

 

0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (23 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...