Διαβούλευση: ΣΜΠΕ Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) Περιφέρειας Κρήτης

  • 0Votes
  • 0Responses
Voting has ended.

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΚΡΗΤΗΣ

Rate this post

Η αξιοποίηση υφιστάμενων έργων ταμίευσης για ανάσχεση πλημμυρικών παροχών στον Πίνακα 3-3 θα έπρεπε να έχει ΥΨΗΛΗ συσχέτιση με συγκεκριμένη δράση και μέτρο της μελέτης, καθώς είναι χαμηλού κόστους και μεγάλης αποδοτικότητας προληπτικό μέτρο.

Η ενσωμάτωση στα  ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ (και όχι Εσωτερικά) Σχέδια Έκτακτης Ανάγκης και στα ΕΙΔΙΚΑ ΣΑΤΑΜΕ επιπτώσεων και μέτρων προστασίας από Διαρροή ρύπων μετά από πλημμύρα βάσει των Χαρτών Κινδύνων έχει ήδη γίνει κατά 60% (βλέπε https://www.crete.gov.gr/services/aytoteleis-ypiresies/dieythynsi-politikis-prostasias/seveso/ ) και θα έχουν ενσωματωθεί στο GIS-CRETE μέχρι τον Σεπτέμβριο 2022.

Τα Σχέδια Έκτακτης Ανάγκης και η κωδικοποίηση έκτακτων ενεργειών αντιμετώπισης πλημμύρας / Κατάρτιση Μνημονίου Ενεργειών σε τοπικό επίπεδο έχει ολοκληρωθεί (βλέπε https://www.crete.gov.gr/services/aytoteleis-ypiresies/dieythynsi-politikis-prostasias/epicheirisiakos-schediasmos-politikis/ ) και η σχετική επικαιροποίηση συντελείται τακτικά κάθε 6 μήνες τουλάχιστον. Ομοίως για το μέτρο 12.1.1. (με εξαίρεση τους κινδύνους από ασθένειες που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπ. Υγείας)

Στο Μέτρο 7.1.1. & 7.1.2.: η Γεν Δ/νση Υποδομών έχει ήδη δρομολογήσει δεκάδες μελέτες σε όλα τα ρέματα υψηλής επικινδυνότητας στα μεγαλύτερα οικιστικά σύνολα. Δύναται να μειωθεί ο ενδεικτικός προϋπολογισμός.

Στο Μέτρο 7.1.3. από την άλλη απαιτούνται τουλάχιστον 100.000.000 € για αντιπλημμυρικά έργα την επόμενη πενταετία, καθώς οι ζημιές (σε δημόσιες υποδομές, αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις από πλημμύρες θα υπερβούν το ποσό αυτό την επόμενη 5ετία, εάν δεν εκτελεστούν τα απαραίτητα έργα)

Προτείνεται να αντληθούν πόροι για το μέτρο 7.1.3. από τομεακά προγράμματα , αλλά και το ΠΕΠ Κρήτης

Στο Μέτρο 12.3.5. αποκλειστική αρμοδιότητα κατέχουν οι Δήμοι.

Όπου αναφέρονται παράκτιες χρήσεις και παράκτια διάβρωση, αρμοδιότητα έχει η Αποκεντρωμένη και το Λιμενικό.

 

0
1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5, rated)
Loading...