Ενημέρωση της Περιφέρειας Κρήτης για την χορήγηση νέων αδειών παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών πλανόδιου εμπορίου στο νησί

Η γενική διεύθυνση βιώσιμης ανάπτυξης-διεύθυνση παιδείας, απασχόλησης και εμπορίου της Περιφέρειας Κρήτης, στα πλαίσια τη αριθμ. Πρωτ.. 305980/5.9.2024  ( ΑΔΑ: 9ΙΕΛ7ΛΚ-2ΤΖ ) Προκήρυξης για χορήγηση  νέων αδειών με δικαίωμα δραστηριοποίησης στην Κρήτη παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών πλανόδιου εμπορίου,  έχει γίνει δέκτης πολλών ερωτημάτων  ειδικά όσον αφορά στις άδειες επαγγελματιών πωλητών πλανοδίου εμπορίου ( κατηγορία Ε)  για κινητές καντίνες -φορητές εγκαταστάσεις έψησης. Στο πλαίσιο αυτό η υπηρεσία ενημερώνει τα εξής:

Αρμοδιότητα της Περιφέρειας είναι η έκδοση αδειών επαγγελματιών πωλητών πλανόδιου εμπορίου  σύμφωνα με το αρ. 53 του Ν. 4849/2021.  Τα είδη πώλησης των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών πλανοδίου εμπορίου περιγράφονται αναλυτικά στην Υ.Α 18982/22.2.2022(ΦΕΚ Β 925) .

Η άσκηση πλανοδίου εμπορίου επιτρέπεται σε Δημοτικές Κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό κάτω  των πέντε χιλιάδων (5.000) κατοίκων σύμφωνα με την τελευταία δημοσιευμένη απογραφή της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα η παρούσα προκήρυξη δίνει το δικαίωμα δραστηριοποίησης στις Δημοτικές Κοινότητες κάτω των 5000 κάτοικων εντός των ορίων της Περιφέρειας  Κρήτης σύμφωνα με την αριθμ. 2846/Β/4-461 (ΦΕΚ2802/Β/26.4.2023)  τελευταία δημοσιευμένη απογραφή όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει και τον κατάλογο που έχει αναρτηθεί στο Κεντρικό Κατάστημα της Περιφέρειας Κρήτης, στον ιστότοπο www.crete.gov.gr και στο Ο.Π.Σ.Α.Α.

Για την παρασκευή και παροχή τροφίμων και ποτών σε διερχομένους καταναλωτές, οι κάτοχοι άδειας για πλανόδια δραστηριοποίηση, που λειτουργούν κινητή καντίνα ή φορητές εγκαταστάσεις έψησης, μπορούν να παραμένουν στάσιμοι στο ίδιο σημείο, μέσα στα όρια του ίδιου δήμου, χωρίς την προϋπόθεση τήρησης των  ανωτέρω πληθυσμιακών περιορισμών (δηλαδή και σε δημοτικές κοινότητες άνω των 5000 κατοίκων) , εάν και εφόσον ο οικείος Δήμος  με  κανονιστική του απόφαση   έχει καθορίσει  τη μέγιστη χρονική διάρκεια της στάσιμης παραμονής, τη συχνότητα αυτής και κάθε άλλο σχετικό θέμα.  (αρ. 55 παρ. 3 . 4849/2021). Στην περίπτωση που ο Δήμος δεν  έχει εκδώσει τέτοια απόφαση, ισχύει και για τους επαγγελματίες πωλητές πλανοδίου εμπορίου που λειτουργούν κινητή καντίνα ή φορητές εγκαταστάσεις έψησης,   ο γενικός κανόνας της άσκησης πλανοδίου εμπορίου μόνο σε δημοτικές κοινότητες κάτω των 5000 κατοίκων και ότι ο πλανόδιος πωλητής μένει στάσιμος μόνο κατά τη διάρκεια της συναλλαγής. Στον ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης έχουν αναρτηθεί οι κανονιστικές αποφάσεις του αρ. 55 παρ. 3  από όσους Δήμους έχουν εκδώσει μέχρι στιγμής.

 

Η λειτουργία καντίνας σε ιδιωτικό χώρο υπάγεται στον τομέα του στάσιμου εμπορίου, το οποίο είναι αρμοδιότητα των Δήμων σύμφωνα με το αρ. 50 παρ. 1 περίπτωση βα’ του Ν. 4849/2021. Επισυνάπτεται και η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΑΔΑ: 6ΚΣ046ΜΤΛΡ-0Ν1) .

Στις κινητές καντίνες που δραστηριοποιούνται σε κοινόχρηστους χώρους αιγιαλού και παλαιού αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, εφαρμόζεται ο ν. 2971/2001 (Α’ 285). Για περισσότερες λεπτομέρειες επικοινωνείτε με   την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου  ή με τον οικείο Δήμο.  (σχετική η ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2419/Β/22-4-2024)

 

 

Προηγούμενο “Moντέρνα Αρχιτεκτονική Κληρονομιά στην Μεσόγειο: Κοινός Τόπος και Παράλληλες Ιστορίες”-Διεθνές Συνέδριο στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, Χανιά, 12-13 Οκτωβρίου 2024 με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Συνδεθείτε μαζί μας

Υπ. Προστασίας Δεδομένων (DPO)

Συνδεθείτε μαζί μας