ΜΠΕ 6 ΑΣΠΗΕ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ – ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ

Πρόσκληση για συμμετοχή στην Ανοιχτή Διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο «6 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 288 MW και μέγιστης αποδιδόμενης ισχύος 256,36 MW στους Δήμους Κισσάμου, Σφακίων, Αποκορώνου και Κανδάνου – Σελινού της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων» με φορέα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ.

Δείτε τα επισυναπτόμενα αρχεία εδώ:

https://drive.google.com/file/d/15orTikXjBi-tgs6pxyweveJdvBBJVIiB/view?usp=sharing

Προηγούμενο ΜΠΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟΥ ΣΧΙΝΟΚΑΨΑΛΩΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Σχόλια Διαβουλεύσεων

31 Σχόλια

  • Χατζημαρινάκης Ιωάννης
    13 Μαρτίου, 2024

    Τα Λευκα Ορη, από τους ανατολικούς πρόποδες στα σύνορα με την επαρχία αγίου βασιλείου έως τους δυτικούς στην επαρχία σελήνου κι από το λεκανοπεδιο της κράπης μέχρι τη θάλασσα του λιβυκού, αποτελούν μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλους μια κιβωτό άγριας πανίδας και χλωρίδας . H μελέτη αφορά εγκατάσταση ανεμογεννητριών εντός ή παραπλήσια προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 όπου όπως γνωρίζουμε όλοι, δεν επιτρέπεται να βάλεις “μια πέτρα πάνω σε αλλη” . Στον παγκόσμιο χάρτη, τα Λευκα Ορη, παρουσιάζονται ως μια από τις σημαντικές περιοχές-κοιτίδες για τα αγρια πουλιά. Εκατοντάδες γύπες, σπάνιοι χρυσαετοί και γυπαετοί κοσμούν τον ουρανό του. Τον ουρανό όπου μαζί με τη θάλασσα αποτελούν πηγες ψυχικής υγείας των ανθρώπων.
    Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ) BirdLife International (Important Bird Areas / IBAs) αποτελούν ένα διεθνές δίκτυο περιοχών που είναι ζωτικές για τη διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, ενδημικών ειδών ή ειδών πουλιών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιοτόπους για την επιβίωσή τους.
    Αυτή την κιβωτό πρέπει να κάνουμε αγώνα να διαφυλάξουμε, ως κόρη οφθαλμού .
    Στα Λευκα Ορη ζει το σπανιότερα είδος αιγαγρου. Ο κρητικος αιγαγρος ζει στα Λευκα Ορη. Δε θα τον συναντήσουμε πουθενά αλλού ανά την υφήλιο. Η πανίδα μας, έχει να υπερηφανεύεται γι αυτό. Αλλά δε φτανει μόνο η περηφάνια, ΕΧΟΥΜΕ ΕΥΘΥΝΗ για τη διατήρηση και διαιώνιση του είδους αυτού.
    Η μελέτη παραδέχεται ότι η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον ορνιθοπανίδα και οικοτόπους.
    Η εγκατάσταση των γιγάντιων ανεμογεννητριών βιομηχανικού τύπου σε κορυφες του ορεινου όγκου των Λευκών Ορέων, σύμφωνα με την μελέτη, προϋποθέτει το άνοιγμα τεράστιων δρόμων δεκάδων χιλιομέτρων στην κορυφογραμμή και πολλά χιλιόμετρα δικτύων μεταφοράς του ρεύματος.
    Η καταστροφή του ορεινού ανάγλυφου θα είναι ολοκληρωτική, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μικρoκλίμα, τον κύκλο του νερού, τον υδροφόρο ορίζοντα και όλες τις πηγές περιμετρικά της οροσειράς. Οι επιπτώσεις για τα εκατοντάδες άγρια πουλιά και ζωα που φωλιάζουν στις κορυφές και για την σπάνια χλωρίδα θα είναι μεγάλες.
    Ο τουρισμός, η γεωργία , η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, οι “ναυαρχίδες” της χανιώτικης οικονομίας θα δεχθούν τεράστιο πλήγμα.
    Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής, κανένας δεν γνωρίζει. Έγιναν ποτέ μελέτες για να εξεταστούν οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και την νοσηρότητα των κατοίκων που ζουν κοντά σε τέτοιες εγκαταστάσεις;
    Βέβαια δεν αντιτάσομαι σε όλες τις μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η σωστή χωροταξία των ΑΠΕ, με πρωταρχικό γνώμονα το φυσικό περιβάλλον, χωρίς εκπτώσεις και την σύμφωνη γνώμη απαραίτητα των τοπικών κοινωνιών .
    Ο ηλιος που “λουζει” το νησι μας σχεδον ολο το χρονο, νομιζω περισσότερο καιρό λιάζει παρα φυσάει, μπορει να μας δωσει και να αποθηκευσουμε απεριοριστα ΜW ενεργειας. Ακομα και η δυναμικη των κυματων που “δερνουν” τις ακτες περιμετρικα του νομού, κι αυτο μπορει να γινει πηγη ενεργειας. Παμπολλα παραδειγματα , οχι ομως στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών οπου σε μερικα χρονια θα αποτελουν μονο σκιαχτρα καθως η συντηρηση τους δε θα συμφέρει οικονομικά την εταιρεία όπου και λογικό είναι να λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα το κέρδος.
    Αρα, στην κλιματική αλλαγή δεν απαντάμε με μια μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή.
    Ας αναρωτηθούμε αν έχουμε το δικαίωμα να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές το φυσικό μας περιβάλλον καταστρεμμένο.
    Όπως το παραλάβαμε πρέπει να το παραδώσουμε.
    Νιώθουμε περηφάνια για τους προγόνους μας, για το αίμα που έχει χυθεί σε αυτά τα χώματα, σε αυτά τα βουνά. Για να είναι ελεύθερα.
    Ας τοποθετησουμε την υπόληψή μας πάνω από το κέρδος κι από τα χρήματα που αθέμητα θα τάξουν σε κάποιους από εμάς.
    Αρνητική γνωμοδότηση λοιπόν για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε οποιοδήποτε σημείο των Λευκών Ορέων

  • Ευτύχιος Κοπασακης
    13 Μαρτίου, 2024

    Η προτεινόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Σφακια με τα συνοδά έργα οδικής πρόσβασης και δικτύου μεταφοράς της παραγόμενης ενέργειας είναι :
    Α. Αντιπεριβαλλοντική, γιατί τα Σφακια αποτελούν μοναδικό οικολογικό απόθεμα που πρέπει να διατηρηθεί, δίπλα στα ‘’απάτητα βουνά’’ με 50 κορυφές πάνω από 2000 μ και δίπλα στον εθνικό δρυμό της Σαμαριάς που προστατεύεται από την UNESCO.
    Β. Αντιαναπτυξιακή, γιατί τα Σφακια βασίζονται στην ήπια ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, για να διατηρήσουν την φυσιογνωμία τους που αποτελεί και την σφραγίδα για την προβολή τους, για τον πρωτογενή τομέα τα προϊόντα μεταποίησης, τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τις εναλλακτικές μορφές στον τουρισμό.
    Γ. Άδικη για την ενεργειακή δημοκρατία που έχει θεσμοθετηθεί με τις ενεργειακές κοινότητες των δήμων χωρίς να διατίθεται ακόμα ο απαραίτητος ενεργειακός χώρος και όταν οι αποφασεις του κράτους πρέπει να μην είναι μόνο νόμιμες αλλά επίσης ηθικές και δικαιες.

    Παράλληλα με τις ανεμογεννήτριες που δεν χρειάζονται ο Δημος Σφακιων έχει ανάγκη φιλοπεριβαλλοντικές υποδομές και υποστήριξη της λειτουργίας τους στην διαχείρηση των υδατικών πόρων με λιμνοδεξαμενές στα οροπέδια, στην διαχείρηση των απορριμμάτων με ριζικό επανασχεδιασμό και ανακύκλωση, στην διαχείρηση των λυμμάτων για την προστασια του υδροφόρου και των ακτών.
    Άλλωστε είναι τόση πολύ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που πλέον δεν μπορεί να τις απορροφήσει το σύστημα για κατανάλωση ούτε μπορούν να πάνε για εξαγωγή καθότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές.

  • Γιάννα Στ. Πατρουδάκη
    13 Μαρτίου, 2024

    Λαμβάνοντας υπόψιν:
    Α. Την βιοποικιλότητα των βουνών μας και κυρίως την ύπαρξη των υπό εξαφάνιση γυπαετών στην περιοχή
    Β. Την απουσία αρχαιολογικών ερευνών για ιερά κορυφής σε περιοχή με ένα από τα αρχαιότερα σπηλαιογραφήματα της Ευρώπης
    Γ. Την ανθρωπογεωγραφία όπως αυτή διαμορφώνεται από την παραδοσιακή κτηνοτροφία και τις ιστορικές της προεκτάσεις
    Δ. Το γεωγραφικό ανάγλυφο που παραμένει αναλλοίωτο ενώ με το υπό συζήτηση έργο κινδυνεύει ακόμα και από την ισοπέδωση και τσιμεντοποίηση των κορυφογραμμών
    Ε. Η προτεινόμενη δημιουργία αιολικών πάρκων συνοδεύεται από τοποθέτηση πυλώνων και πολλών χιλιομέτρων καλωδίων υψηλότατης τάσης των οποίων η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία θα επηρεάσει την υγεία των κατοίκων της περιοχής
    Τασσόμαστε ενάντια στην διαφαινόμενη καταστροφή των βουνών των ανατολικών Σφακίων από την τοποθέτηση ανεμογεννητριών και τα σχετικά συνοδά έργα και συμμετέχουμε ως πολίτες στην συζήτηση ζητώντας την ακύρωση του εν λόγω σχεδίου.

    • Πέτρος Τσαμπάς
      13 Μαρτίου, 2024

      Νομίζω τα σχόλια του Ιωάννη Χατζημαρινάκη, Ευτυχίου Κοπασακη και Γιάννας Πατρουδάκη δίνουν μια πλήρη εικόνα γιατί ανεμογεννήτριες δεν πρέπει να τοποθετηθούν πάνω στα Λευκά Όρη.
      Κάτοικος Χανίων

      • Κυριακή Ντουνιαδακη
        21 Μαρτίου, 2024

        Όπως τα είπαν οι προηγούμενοι. Και επιπλέον:
        Αφήστε και κάτι όμορφο, αγνό, αδιατάραχτο για να ζήσουμε όλοι. Μην τα θυσιάζετε όλα στο κέρδος.
        Δεν θα σας αφήσουμε.

  • Σωματείο Συνοδών Βουνού Κρήτης
    14 Μαρτίου, 2024

    Ως σωματείο επαγγελματιών και εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στις υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής θεωρούμαι πως το έργο υποβαθμίζει και σε πολλές περιπτώσεις ακυρώνει το φυσικό περιβάλλον εργασίας μας. Πέραν του προφανούς, πως οι περιβαλλοντικές συνέπειες είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που αναφέρονται στην μελέτη, τα εν λόγω έργα σχεδιάζονται πολύ κοντά σε ήδη δημοφιλείς πεζοπορικές διαδρομές όπως είναι το διεθνές μονοπάτι Ε4, το φαράγγι της Ιμπρου, το φαράγγι της Πολυρρηνιας, η Αρχαία Λισσός κ.α. Κατά την γνώμη μας η υλοποίηση τέτοιων έργων στο φυσικό περιβάλλον της ενδοχώρας του νησιού, ασχέτως υψομέτρου, αφαιρούν το δικαίωμα από τις τοπικές κοινωνίες στην ήπια ανάπτυξη είτε σε ένα μοντέλο βιώσιμου εναλλακτικού μοντέλου τουρισμού είτε στον πρωτογενή τομέα. Ως σωματείο τασσόμαστε ενάντια σε ενέργειες που αλλοιώνουν μη αναστρέψιμα το φυσικό περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και περιορίζουν την χρήση της γης από τις τοπικές κοινωνίες. Κατανοούμε την ανάγκη για “καθαρή” ενέργεια αλλά όχι εις βάρος των τοπικών κοινωνιών και της μοναδικότητας της Κρήτης. Καλούμε τους αρμόδιους να επανεξετάσουν την στρατηγική τους πριν να είναι αργά για το νησί μας.

  • Παυλή Ευαγγελία
    15 Μαρτίου, 2024

    Πλήρη Καταστροφή της βιοποικιλότητας των Λευκών ορέων θα προκαλέσουν οι ανεμογεννήτριες .Το σχόλιο του ” σωματείου συνοδών βουνού Κρήτης ” ,της Γ.Πατρουδάκη ,Ε.Κοπασάκη κλπ.αναδεικνύουν πλήρως τους λόγους ,για να μην τοποθετηθούν ποτέ ανεμογεννητριες στα κρητικά βουνά και πουθενά στην Ελλάδα ,Φτανει πια με τις κοροιδίες

  • Ελληνικός Ορειβατικος Σύλλογος Χανίων
    15 Μαρτίου, 2024

    1 / 1

    ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
    ΣΤΡ. ΤΖΑΝΑΚΑΚΗ 90, 73134 ΧΑΝΙΑ
    ΤΗΛ. 28210 44647, ΦΑΞ. 28210 54903
    Ιστοσελίδα: http://www.eoshanion.gr

    ΜΠΕ 4 ΑΣΠΗΕ ΣΤΙΣ Π.Ε.ΧΑΝΙΩΝ, ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ & ΛΑΣΙΘΙΟΥ
    από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ

    Σε συνέχεια της κατάθεσης των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τα έργα: Α) «6 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 288 MW και μέγιστης αποδιδόμενης ισχύος 256,36 MW στους Δήμους Κισσάμου, Σφακίων, Αποκορώνου και Κανδάνου – Σελινού της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων» και Β) «4 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 168 MW στους Δήμους Ηρακλείου, Γόρτυνας, Αρχανών Αστερουσίων, Μινώα Πεδιάδος, Οροπεδίου Λασιθίου και Βιάννου, Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου», με φορέα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ, δηλώνουμε ότι:

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ,

    Δεν συμφωνούμε όμως με την κατασκευή φαραωνικών έργων, όπως τα γιγάντια αιολικά πάρκα που σχεδιάζονται σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί NATURA από την πολιτεία και σε περιοχές που υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι.
    Έχουμε πάγια θέση την απαγόρευση τοποθέτησης ανεμογεννητριών πάνω από τα 1.200 μέτρα και έχουμε προσφύγει παλαιότερα στο Σ.Τ.Ε., μαζί με άλλους ορειβατικούς συλλό-γους της Κρήτης και της Ελλάδας και άλλες συλλογικότητες. Εκτιμούμε ότι πρέπει να αναλάβουμε Παγκρήτια δράση σε αυτή την κατεύθυνση.
    Η εγκατάσταση αυτών των γιγάντιων ανεμογεννητριών ΒΑΠΕ, όπως περιγράφεται από τη ΜΠΕ 4 ΑΣΠΗΕ, προϋποθέτει άνοιγμα δρόμων εκατοντάδων χιλιομέτρων στις κορυφο-γραμμές της Κρήτης, κάτι που, αν συνυπολογιστεί με το μήκος καλωδίων πολλών χιλιο-μέτρων, είναι αντιεπιστημονικό από μόνο του. Για την εγκατάσταση αυτών των ΒΑΠΕ θα πρέπει να τηρηθούν πολύ αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι και να ελεγχθούν από ανε-ξάρτητη αρχή.
    Χωρίς να θέλουμε να ανοίξουμε το ζήτημα των σπηλαίων που είναι διάσπαρτα στα βουνά μας, επισημαίνουμε ότι ο νόμος απαγορεύει την διάταξη ΒΑΠΕ δίπλα σε σπήλαια. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα πάρει θέση άμεσα και η Σπηλαιολογική Ομοσπονδία Ελλάδος.
    Με την κατασκευή τέτοιων έργων θίγονται ανεπανόρθωτα αρχαία ιερά, αρχαία μονοπάτια και δεκάδες αρχαιολογικοί χώροι. Υπάρχει ασφαλώς και το I.B.A.S. το διεθνές δίκτυο περιοχών για την διατήρηση των παγκοσμίως απειλουμένων ειδών, ενδημικών ειδών και πτηνών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιότοπους για την επιβίωση τους.
    Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο οροπέδιο Λασιθίου, αλλά και παντού στα βουνά της Κρήτης ασκείται ήπια οικονομική δραστηριότητα, όπως κτηνοτροφία, μελισσοκομία κ.α. και διαβιούν άνθρωποι και ζώα, χωρίς να υπολογίσουμε τους δεκάδες χιλιάδες ορειβάτες που έρχονται από όλες τις γωνιές του κόσμου για να περπατήσουν σε αυτά. Πάγια θέση του Συλλόγου μας είναι να παρέχεται δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια στα χωριά που απαρτίζουν τις μικρές κοινωνίες του νησιού μας.
    Για όλους τους παραπάνω λόγους είμαστε αντίθετοι και ενάντια στις εγκαταστάσεις που σχεδιάζονται χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους το περιβάλλον τις τοπικές κοινωνίες, ούτε καν τη κοινή λογική.

  • Αναστασία Πατρουδάκη
    15 Μαρτίου, 2024

    Δηλώνουμε την αντίθεση μας στην σχεδιαζόμενη τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα Λευκά Όρη τόσο για λόγους περιβαλλοντικούς και ιστορικούς όσο και για την προστασία της παραδοσιακής κτηνοτροφίας και την μη διατάραξη της σχέσης ανθρώπου φύσης όπως αυτή έχει διαμορφωθεί εκατοντάδες χρόνια τώρα στην περιοχή.

  • Μανώλης Εγγλέζος-Δεληγιαννάκης
    19 Μαρτίου, 2024

    Μετά το Αποπηγάδι, η νέα επίθεση στα Λευκά Όρη είναι καθολική, και η αντίσταση σε αυτήν δε σηκώνει καθυστερήσεις: Μέχρι τις 27.3.2024, πρέπει οι πολίτες και οι ενδιφερόμενοι φορείς να συμμετάσχουν σε μια διαβούλευση επί κειμένου 587(!) σελίδων, που αφορά στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε κορυφές των επαρχιών Σφακίων, Σελίνου, Αποκορώνου και Κισάμου (κι επίσης στο Ρέθυμνο και το Λασίθι).

    Και μόνο το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο που τίθεται προδίδει τη βούληση της Διοίκησης να ξεπετάξει το θέμα δίχως ουσιαστικό διάλογο. Αλλά ας ξεκινήσομε από την αρχή, από την (μη) αναγκαιότητα φαραωνικών κατασκευών καλυπτόμενων υπό το πέπλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Όπως έχομε ξαναγράψει, ο στόχος της απεξάρτησης από τις ρυπογόνες πηγές ενέργειας σαφώς προβλέπει την υποκατάστασή τους με πηγές φυσικές και ανανεώσιμες, όπως ο ήλιος, ο αέρας, το νερό. Η συνολική όμως προσέγγιση του περιβαλλοντικού προβλήματος προϋποθέτει την αναθεώρηση της καταναλωτικής μας συμπεριφοράς, μια νέα στάση ζωής που θα βασίζεται στη διαπίστωση του πεπερασμένου χαρακτήρα των φυσικών πόρων και στη διαχείρισή τους με σεβασμό και φειδώ. Σημαίνει ότι δε μπορούμε να καταναλώνομε πια τόση βενζίνη, τόσο ρεύμα, δε μπορούμε να γεμίζομε τη γή μας με φυτοφάρμακα και τα νερά μας με απόβλητα. Σημαίνει ακόμα ότι οι μεταφορές και η σπατάλη ενέργειας πρέπει να περιοριστούν, ότι η παραγωγή και κατανάλωση μπορεί και πρέπει να γίνεται σε τοπική κλίμακα, σημαίνει μιαν επανασύνδεσή μας με τη γή και το χώρο όπου κινούμαστε, ζούμε δημιουργούμε.
    Σημαίνει δηλαδή αυτό ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών και αποκέντρωση στη λήψη αποφάσεων, δηλαδή άμεση δημοκρατία. Μια τοπική κοινωνία που αποφασίζει και είναι υπεύθυνη για την παραγωγή της ενέργειας, της τροφής της, της διαχείρισης του περιβάλλοντός της, είναι μια κοινωνία ελεύθερη, κύρια των επιλογών της και μη εξαρτώμενη από την κεντρική εξουσία. Αποτελεί μια συνιστώσα μαζί με πολλές αντίστοιχες τοπικές κοινωνίες που συνθέτουν σε κεντρικό επίπεδο μια συνάντηση των ελληνικών περιφερειών, υπεύθυνη για κεντρικά όντως ζητήματα, όπως εξωτερική πολιτική, αλλά σε τοπικό επίπεδο παραμένει αυτάρκης, αιμοδότης και υποκείμενο κι όχι διακονιάρης της –περιορισμένης- κεντρικής εξουσίας.
    Αυτό το χαρακτήρα μόνο μπορεί να έχει η οικολογική προσέγγιση στα προβλήματα του πλανήτη, κι όχι τυχαία, αυτόν τα ψευδεπίγραφα οικολογικά κόμματα που έχει αναδείξει η πολιτική μας σκηνή τον αγνοούν. Βέβαια, αλοίμονό μας αν περιμέναμε από αυτούς να αναδείξουν και ν΄ αγωνιστούν γιαυτά τα θέματα. Βολεμένοι μέσα σε εταιρείες μελετών και μέσα σε αναπαυτικές πολυθρόνες, αυτοί που δεν έχουν παίξει ούτε μια σκαπετιά στη γή, μιλούν για οικολογία σα να είναι κάτι αφηρημένο, κι όχι η σχέση του ανθρώπου με τη γη του.
    Και βέβαια η πράσινη τεχνολογία αποτελεί πλέον και επικερδή επένδυση. Ως τέτοια, έχει τελείως άλλη λογική από μια συνολική εναλλακτική πρόταση για το περιβάλλον. Αυτή απλά προσπαθεί να τροφοδοτήσει το σύγχρονο αλόγιστο καταναλωτικό πρότυπο με καθαρή ενέργεια. Από μόνο του αυτό είναι αντιφατικό. Δε μπορεί να τροφοδοτηθεί μια συνεχής ανάπτυξη, δηλαδή συνεχής μεγέθυνση, ούτε με ανανεώσιμες ούτε με συμβατικές πηγές ενέργειας. Δε μπορεί να υποστηριχτεί το μοντέλο των τριών αυτοκινήτων ανά οικογένεια, της μιας τηλεόρασης ανά δωμάτιο. Μόνο ο περιορισμός των αναγκών, η αποανάπτυξη, μπορεί σα λογική να αντιστρέψει την πορεία προς την καταστροφή του πλανήτη. Γιαυτό και γιγαντιαίας κλίμακας «οικολογικές» επεμβάσεις είναι πράσινες μεν, μη οικολογικές δε.
    Οι μεγάλες ανεμογεννήτριες αποτελούν ένα τέτοιο παράδειγμα. Η υποδομή που απαιτούν μόνο φιλική προς το περιβάλλον δε μπορεί να χαρακτηριστεί. Διάνοιξη λεωφόρων σε παρθένες περιοχές, κατασκευές από μπετόν και επιβάρυνση των περιοχών όπου τοποθετούνται, συνθέτουν τις παραμέτρους του εγχειρήματος. Όχι τυχαία, τέτοιες επεμβάσεις και επενδύσεις γίνονται ερήμην των τοπικών κοινωνιών, ούτε στόχο έχουν την κάλυψη των δικών τους αναγκών. Δηλαδή από το στόχο μιας εναλλακτικής προσέγγισης το μόνο που υπάρχει είναι η παραγωγή πράσινης ενέργειας. Όχι όμως πια μέσα από μιαν άλλη οπτική.
    Η μελέτη των 587 σελίδων περιγράφει με ουδέτερο τρόπο την καταστροφή που θα προκαλέσει η τοποθέτηση 48 ανεμογεννητριών, με ύψος πυλώνα 105 μέτρα, άνοιγμα φτερών 150 μέτρα και συνοδά έργα που περιλαμβάνουν έργα οδοποιίας 89,5 χιλιομέτρων, από τα οποία τα 32,1 αποτελούν βελτίωση του υπάρχοντος οδικού δικτύου. Η μελέτη δεν το λέει ρητά, αλλά από μιαν απλή αφαίρεση καταλαβαίνομε ότι η διάνοιξη εξ αρχής οδικού δικτύου θα είναι 57,4 χιλιόμετρα! Κι επειδή πρόκειται για νέο οδικό δίκτυο που θα ανοιχτεί στις Μαδάρες, μιλούμε για καταστροφή των βουνών μας ώστε να φτιαχτούν λεωφόροι που θα μπορούν να επιτρέψουν τη διέλευση των πυλώνων των 105 μέτρων ύψους και των φτερών των 150 μέτρων! Δηλαδή πέρα από το μήκος των 60 σχεδόν χιλιομέτρων δρόμων στη Μαδάρα, έχομε και πλάτος τεράστιο, ώστε να οδεύσει τα υλικά τοποθέτησης των ανεμογεννητριών.
    Πέραν των παραπάνω, έχομε και υπόγεια γραμμή διασύνδεσης μέσης τάσης, εναέρια γραμμή διασύνδεσης υψηλής τάσης στα Σφακιά (Ασκύφου) και Υποσταθμός ανύψωσης τάσης στα Σφακιά, (Νίμπρος). Αλλά ας αφήσομε τη μελέτη να μας διαφωτίσει για το τί μας περιμένει:
    «Οι παρεμβάσεις του έργου αφορούν:
    • Βελτίωση καταστρώματος οδικού δικτύου πρόσβασης
    • Διάνοιξη καταστρώματος δικτύου πρόσβασης και εσωτερικού οδικού δικτύου
    • Εκσκαφές θεμελίων Α/Γ
    • Εκσκαφές καναλιών καλωδιώσεων Χαμηλής/Μέσης Τάσεως παράλληλα με την εσωτερική οδοποιία,
    • Διαμόρφωση πλατειών γύρω από τις θέσεις των Α/Γ,
    • Επιχωματώσεις/διαμόρφωση χώρου,
    • Κατασκευή Οικίσκου Ελέγχου
    • Εκσκαφή καναλιού καλωδίωσης ΜΤ μέχρι τον νέο προτεινόμενο Υ/Σ ανύψωσης τάσης
    • Κατασκευή υποσταθμού Ανύψωσης Τάσης ΜΤ/150kV: Υ/Σ Χανιά Α
    • Εργασίες εγκατάστασης εξοπλισμού Υ/Σ ανύψωσης τάσης
    • Κατασκευή εναέριας γραμμής μεταφοράς 150kV»
    Δηλαδή θα κατασκευαστούν οι λεωφόροι που αναφέραμε πιο πάνω, από αυτές θα περνούν βαριά οχήματα μεταφοράς του υλικού αλλά και εκσκαφείς κλπ οχήματα για την εκσκαφή των θεμελίων των ανεμογεννητριών· εκσκαφές θα γίνουν όμως και παράλληλα με την οδοποιία για τα κανάλια καλωδιώσεων χαμηλή και μέσης τάσης, και της εναέριας γραμμής μεταφοράς 150kV. Μιλούμε για παρεμβάσεις που αλλάζουν το τοπίο και τη χρήση των μαδάρων, δίχως να λαμβάνουν υπ’ όψη τις τοπικές κοινωνίες. Πέρα από την αναίρεση των παραγωγικών διαδικασιών της Μαδάρας, οι παρεμβάσεις επηρεάζουν την άγρια ζωή, ενώ είναι κοινός τόπος ότι οι ανεμογεννήτριες απειλούν την ορνιθοπανίδα και είναι η αιτία εξόντωσης σημαντικού αριθμού πουλιών.
    Η εγκατάσταση επηρεάζει και προστατευμένες περιοχές βιοποικιλότητας (natura): Συγκεκριμένα τις «Έλος Τοπόλια-Σάσαλος-Άγιος Δίκαιος», «Όρμος Σούγιας – Βάρδια – Φαράγγι Λισσού μέχρι Άνυδρους και παράκτια ζώνη», «Λευκά Όρη και παράκτια ζώνη», «Ασφένδου – Καλλικράτης και παράκτια ζώνη», «Αγρουλιανό Φαράγγι – Οροπέδιο Μανίκα», «Λίμνη Κουρνά και εκβολή Αλμυρού», εντός των ορίων των οποίων εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες.
    Εδώ υπάρχει και μια ακόμα παράμετρος: Για το αθηναιοκεντρικό κράτος, η ελληνική επαρχία δεν είναι χώρος διαβίωσης ανθρώπων,, οι οποίοι ζουν και προκόβουν εκεί, δημιουργώντας παραγωγή και εφαρμόζοντας ακόμα αξίες που ο λαός μας έχει διαμορφώσει στο διάβα του χρόνου και τις οποίες περιφρονεί η παρασιτική πρωτεύουσα. Για το κράτος, η ελληνική επαρχία είναι ένα σκηνικό απόδρασης των κατοίκων της πόλης από τους ρυθμούς της ζωής που αυτή τους επιβάλλει, γραφικός χώρος που έχει ταχθεί για την αναψυχή τους, δίχως να αναγνωρίζεται ως χώρος αυτάρκης και διακριτός, με ανθρώπους που τον κατοικούν και ζουν σε αρμονία μαζί του, όχι ως αξιοθέατοι ιθαγενείς αλλά ως ισότιμοι πολίτες αυτής της χώρας, που τυχαίνει μάλιστα να είναι και αυτοί που κατ’ εξοχήν παράγουν. Και επίσης εργοτάξιο εξυπηρέτησης αναγκών της πόλης, της κεντρικής εξουσίας, κι όχι χώρος που καλύπτει τις δικές του ανάγκες.
    Η ενεργειακή αυτάρκεια είναι στόχος κάθε κοινωνίας. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί είναι κι αυτός ζήτημα που πρέπει να απαντήσει εκείνη. Με τις σημερινές συνθήκες κατασπατάλησης των φυσικών πόρων, η τοπική παραγωγή ενέργειας πρέπει να αποτελεί στόχο. Αυτό είναι συμβατό με τη λογική της αποανάπτυξης και της αντιστροφής του γιγαντισμού στην οικονομία· Η ενέργεια πρέπει να παράγεται και να καταναλώνεται σε τοπικό επίπεδο. Έτσι, δε χρειάζονται ούτε ανεμογεννήτριες, ούτε υποδομές μεταφοράς του παραγόμενου ρεύματος. Και η παραγωγή του μπορεί να γίνει με αξιοποίηση φωτοβολταικών και πιθανόν μικρές οικιακές ανεμογεννήτριες, για χρήση σε κοινοτικό επίπεδο, όχι για ένταξη σε τεράστια συστήματα μεταφοράς ενέργειας που θα στηρίζει ένα καταναλωτικό μοντέλο υπερκατανάλωσης.
    Οι τοπικές κοινωνίες έχουν ήδη αντιδράσει στα σχέδια που εκπονούνται ερήμην τους. Στη διαβούλευση υπάρχουν τεκμηριωμένες αντιδράσεις, που αναδεικνύουν τις τοπικές ιδιαιτερότητες και τις εντάσσουν στο γενικό πλαίσιο της αντίστασης κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών. Εδώ, η εμπειρία του αγώνα στο Αποπηγάδι οφείλει να αξιοποιηθεί, ενώ η μαζική προσβολή περισσότερων επαρχιών μπορεί και πρέπει να δημιουργήσει ένα κοινό μέτωπο όλων των απειλούμενων περιοχών, ώστε να υπάρξει συντονισμένη και τεκμηριωμένη αντίσταση απέναντι στα σχέδια του κράτους για τις επαρχίες των Χανίων.
    Συνοψίζοντας, η παραγωγή ενέργειας πρέπει να στοχεύει στην κάλυψη υπαρκτών αναγκών και όχι κατασκευασμένων από ένα παρασιτικό καταναλωτικό μοντέλο. Πρέπει να παράγεται σε τοπικό επίπεδο, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές δραστηριότητες, όχι να τις παρεμποδίζει ή να τις καταργεί. Και κυρίως, πρέπει για αυτά να αποφασίζει η τοπική κοινωνία, όχι άλλοι ερήμην της και για λογαριασμό της. Η σχεδιαζόμενη τοποθέτηση δεκάδων ανεμογεννητριών στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Χανίων, καταστρέφει τις Μαδάρες, φτωχαίνει τις τοπικές κοινωνίες και πρέπει να βρει απέναντί της το σύνολο των κατοίκων των επηρεαζόμενων περιοχών.
    Σ΄ αυτό τον αγώνα δε διακυβεύεται μόνο το μέλλον των Μαδάρων, αν και μόνο αυτό αρκεί για να τον παλέψομε. Το στοίχημα είναι ποιά πορεία θέλομε: Αυτή που θα οδηγήσει στο τέλος, ή αυτή που θα μας ξαναφέρει κοντά στις αξίες που είχαμε, στο σεβασμό στη φύση, στην αυτάρκεια, την αλληλεγγύη, την άμεση δημοκρατία;

  • Αριάδνη Κάτσικα
    21 Μαρτίου, 2024

    Έχουν αναλυθεί και επεξηγηθεί επακριβώς οι λόγοι από τους προλαλήσαντες,η ζημιά τεράστια λοιπόν, κέρδος για κανένα.

  • Γεώργιος Κάτσικας
    21 Μαρτίου, 2024

    Γυρνώντας το βλέμμα σου στα βουνά μόνο θλίψη σου προκαλεί το θέαμα μοιάζουν με τον Γολγοθά γεμάτο σταυρούς. Το θέαμα είναι αποκρουστικό η ζημιά μεγάλη και το κέρδος μηδενικό. Οι προλαλήσαντες με καλύπτουν πλήρως.

  • Μαλεκακης Στελιος
    21 Μαρτίου, 2024

    Ξεκάθαρα, ολα αυτα γινονται για το κερδος κάποιων λιγων. Κανενα οφελος για το νησι και τους κατοικους του. Μονο καταστροφη.

  • Οικονομάκης Χρήστος
    21 Μαρτίου, 2024

    Σε συνέχεια των αναρτήσεων των προηγούμενων συμπολιτών μου θα ήθελα να εκφράσω την διαφωνία μου για οποιαδήποτε ΒΑΠΕ στα βουνά του τόπου μας. Μόνο καταστροφή και υποβάθμιση θα φέρουν όπως και οπουδήποτε αλλού εφαρμόστηκαν ανάλογα έργα. Τα παραδείγματα πάμπολλα. Ναι λοιπόν στις ΑΠΕ μικρής κλίμακας στις ταράτσες των σπιτιών μας με τα πολλά οφέλη για τους πολίτες και μακρυά από εμάς το περιβαλλοντολογικό έγκλημα των τεράστιων ΒΑΠΕ και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στο όνομα της “Πράσινης Καταστροφικής Ανάπτυξης”. Με εκτίμηση, Οικονομάκης Χρήστος, ‘Εφορος Εξορμήσεων ΕΟΣ Χανίων.

  • Ζώης Σταύρος
    22 Μαρτίου, 2024

    Καταστροφή στη φύση σε πανίδα και χλωρίδα. Διάνοιξη δρόμων και ξεθεμελιωμα των βουνών. Πανάκριβη ηλεκτρικη ενέργεια για τους πολίτες. Καμία σχέση με την ενεργειακή επάρκεια του νησιού . Μόνο κέρδη για λίγους.

  • Μαλεκακης Εμμανουήλ
    22 Μαρτίου, 2024

    Είναι απαράδεκτο από κάθε άποψη να σχεδιάζονται αυτά τα φαραωνικα έργα στα υποτιθέμενα απάτητα βουνά και μέσα σε περιοχές Natura.
    Αυτό καταδεικνύει ότι τα απάτητα βουνά αποτελεί ανέκδοτο της κυβέρνησης της ΝΔ και του πρωθυπουργού που κατάγεται από τα Χανιά γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνουν οι Μαδάρες για τούς Κρητικούς.
    Καταδεικνύει επίσης με τον καλύτερο τρόπο για να το καταλάβει και ο τελευταίος καλοπιστος τι σημαίνει περιοχή Natura για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
    Τεράστια ανεπανόρθωτη καταστροφή αν το αφήσει να γίνει ο λαός της Κρήτης.
    Εμείς οι άνθρωποι που αγαπήσαμε τα βουνά και ολόκληρη η ζωή μας κινείται γύρω από τη Μαδαρα, γνωρίσαμε τους ανθρώπους των βουνών και τους αγαπήσαμε, δεν θα το αφήσουμε να συμβεί.
    Θα ενώσουμε τη φωνή μας και τις δυνάμεις μας σε αυτή την κατεύθυνση.
    Εκατοντάδες χιλιόμετρα δρόμοι θα τεμαχίσουν ανεπανόρθωτα τα βουνά καί εκατοντάδες χιλιόμετρα χαντάκια για τα καλώδια.
    Μόνο για αυτό το λόγο είναι βαθιά αντιεπιστημονικο αφού η απόσταση αποτελεί βασικό κριτήριο για ένα τέτοιο έργο.
    Θα συμφωνήσω με τους προλαλησαντες για τίς επιπτώσεις στη χλωρίδα και την πανίδα των βουνών, καθώς και τα ενδημικά φυτά.
    Τα Λευκά Όρη προσφέρονται για ήπιες χρήσεις όπως μελισσοκομία, καλλιέργεια βοτάνων, κτηνοτροφία…….κ.α
    Όπως λέγεται στο βουνό αφήνουμε πίσω μόνο πατημασιές και περνούμε μόνο φωτογραφίες.

  • Παρασκευή Σαρικάκη
    22 Μαρτίου, 2024

    Ανεπανόρθωτη καταστροφή

  • Σπυριδάκης Γιάννης
    22 Μαρτίου, 2024

    Χωροθέτηση αιολικών σε μεγάλα υψόμετρα και προστατευόμενες περιοχές natura 2000 με σπάνια άγρια ορνιθοπανίδα και χλωρίδα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Σε ποια ευνομούμενη χώρα προστατευόμενες περιοχές θα βρισκόταν στο στόχαστρο εταιρειών ΒΑΠΕ ;
Η καταστροφή που θα επέλθει στο φυσικό ορεινό περιβάλλον θα είναι ανεπανόρθωτη
και θα υποθηκεύσει το μέλλον των επόμενων γενεών .
    Οι Χανιώτικες Μαδάρες και όλα τα ψηλά βουνά της Κρήτης πρέπει να μείνουν ανέγγιχτα .
    Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να γνωμοδοτήσουν αρνητικά στην ΜΠΕ .
!

  • Ματοχάκη Ασπασία
    23 Μαρτίου, 2024

    Το θεωρώ αδιανόητο να τοποθετηθούν στα Λευκά Όρη πυλώνες, ανεμογεννήτριες και καλώδια υψηλής τάσης , με αποτέλεσμα την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και την υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων.
    Οι γονείς και οι παππούδες μας τα παρέδωσαν σ’ εμάς αμόλυντα, όμορφα και περήφανα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
    Εμείς πώς θα τα παραδώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας; Θα είμαστε άξιοι της τύχης μας αν το επιτρέψουμε! Δε θυσιάζονται όλα στο βωμό του κέρδους!

  • Ματοχάκη Ασπασία
    23 Μαρτίου, 2024

    Το θεωρώ αδιανόητο να τοποθετηθούν στα Λευκά Όρη πυλώνες, ανεμογεννήτριες και καλώδια υψηλής τάσης , με αποτέλεσμα την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και την υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων.
    Οι γονείς και οι παππούδες μας τα παρέδωσαν σ’ εμάς αμόλυντα, όμορφα και περήφανα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
    Εμείς πώς θα τα παραδώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας; Θα είμαστε άξιοι της τύχης μας αν το επιτρέψουμε! Δε κθυσιάζονται όλα στο βωμό του κέρδους!

  • Ματοχάκη Ασπασία
    23 Μαρτίου, 2024

    Το θεωρώ αδιανόητο να τοποθετηθούν στα Λευκά Όρη πυλώνες ,ανεμογεννήτριες και καλώδια υψηλής τάσης ,με αποτέλεσμα την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και την υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων.
    Οι γονείς και οι παππούδες μας τα παρέδωσαν σ ‘εμάς αμόλυντα ,όμορφα και περήφανα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα .
    Εμείς πώς θα τα παραδώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας; Θα είμαστε άξιοι της τύχης μας αν το επιτρέψουμε! Δε θυσιάζονται όλα στο βωμό του κέρδους!

  • Κουρασμενακης Δημήτριος
    26 Μαρτίου, 2024

    Η προσπάθεια εγκατάστασης τεράστιων αιολικών πάρκων στη Κρήτη και γενικότερα στην Ελλάδα θα δημιουργήσει μεγάλη καταστροφή στη χλωρίδα και πανίδα των Λευκών Ορέων. Η διάνοιξη δρόμων αρκετων χλμ.θα καταστρέψει μονοπάτια σε περιοχες που υπάρχουν σπήλαια η πετροκτιστα κτισματα (κουμοι , μιτατα). Δημιουργεί ανισορροπια στην ήπια συνύπαρξη του ανθρώπου με την φύση. Το μεγαλύτερο ποσό της παραγόμενης ενέργειας θα το καταναλώνουν άλλες περιοχές και όχι οι τοπικές κοινωνίες. Η τεχνολογία των αιολικών πάρκων σε κάποια χρόνια θα απαξιωθει τεχνολογικά και τότε θα εγκαταλειφθουν η θα αντικατασταθουν. Εικόνες εγκατάλειψης στο περιβάλλον έχουμε δει πολλές στο παρελθόν και ίσως και τα αιολικά παρκα θα είναι οι επόμενες εικόνες στα βουνά. Εκφραζω την αντίθεση μου στην δημιουργία Β.Α.Π.Ε.οι οποίες δεν συμβάλουν στην προστασία, διαφύλαξη και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος

  • ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
    26 Μαρτίου, 2024

    ΘΕΜΑ: Έκφραση απόψεων για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «6 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 288 MW και μέγιστης αποδιδόμενης ισχύος 256,36 MW στους Δήμους Κισσάμου, Σφακίων, Αποκορώνου και Κανδάνου-Σελινού της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων» της εταιρείας ΤΕΡΝΑ.

    Δηλώνουμε αντίθετοι με την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου του
    θέματος για τους παρακάτω λόγους:
    1. Το έργο αποτελεί τμήμα μεγαλύτερου ενιαίου έργου με πολύ περισσότερους αιολικούς σταθμούς σε όλη την Κρήτη και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να συζητηθεί ως μεμονωμένο.
    2. Το έργο αδειοδοτείται περιβαλλοντικά με ένα παρωχημένο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ και ενώ η επίσημη δημοσιοποίηση του Αναθεωρημένου Πλαισίου έχει αναβληθεί πολλές φορές.
    3. Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων οι σωρευτικές επιπτώσεις περιορίζονται στο συγκεκριμένο έργο και σε αιολικούς σταθμούς που διαθέτουν άδεια εγκατάστασης και άδεια λειτουργίας ή άδεια παραγωγού με Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) στην ΠΕ Χανίων.
    4. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα περιβαλλοντικά, τα
    χωροταξικά και τα αναπτυξιακά δεδομένα της Κρήτης.

    Ειδικότερα:
    1. Το έργο αποτελεί τμήμα μεγαλύτερου ενιαίου έργου με πολύ περισσότερους αιολικούς σταθμούς σε όλη την Κρήτη και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να συζητηθεί ως μεμονωμένο.
    Παραθέτουμε αρχικά το ιστορικό του έργου, το οποίο δεν περιλαμβάνεται πλήρως στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
    Το 2011 έλαβαν άδειες παραγωγής δεκάδες αιολικοί σταθμοί σε όλη την Κρήτη με πρωτοβουλία δύο εταιρειών, της ΤΕΡΝΑ και της ΕΛΙΚΑ. Οι άδειες αυτές δόθηκαν στην καθεμιά από τις δύο εταιρείες για υλοποίηση ενιαίου έργου και την προϋπόθεση να κατασκευάσουν ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Το έργο της ΤΕΡΝΑ περιελάμβανε 286 ανεμογεννήτριες σε 25 αιολικούς σταθμούς στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης με συνολική ισχύ του έργου 858 ΜW. Μεταξύ των 25 αιολικών σταθμών ήταν και οι έξι (6) του έργου που εξετάζεται σήμερα, ΒΛΑΤΟΣ-ΚΟΥΤΡΟΥΛΗΣ-ΚΟΛΥΜΠΟΣ- ΒΙΤΖΙΛΟΚΑΘΙ (ΑΣΠΗΕ 01), ΜΟΝΟΠΡΙΝΟΣ- ΒΑΡΔΙΕΣ (ΑΣΠΗΕ 02), ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ- ΣΕΛΑΔΑ (ΑΣΠΗΕ 03), ΑΝΕΜΟΚΕΦΑΛΑ- ΧΑΛΑΡΑ- ΜΕΣΑ ΒΑΤΕΣ (ΑΣΠΗΕ 04), ΧΙΟΝΙΣΤΡΑ-ΚΕΦΑΛΑ (ΑΣΠΗΕ 05) και ΚΟΡΔΑ- ΑΜΜΟΛΟΧΙΑΣ- ΠΕΡΙΣΥΝΑΚΗ- ΠΑΠΟΥΡΑ- ΑΧΛΑΔΕΣ (ΑΣΠΗΕ 06).Το έργο της ΕΛΙΚΑ περιελάμβανε 361 ανεμογεννήτριες σε 31 αιολικούς σταθμούς στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης με συνολική ισχύ του έργου 830,3 ΜW

    Τα δύο έργα τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση από την Περιφέρεια Κρήτης τον Ιούνιο του 2015 και τα Δημοτικά Συμβούλια γνωμοδότησαν για το έργο αρνητικά. Στη συνέχεια η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρεια Κρήτης με τις αποφάσεις 39/2016 και 40/2016 παρέπεμψε τα θέματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο λόγω της ιδιαίτερης σοβαρότητάς τους. Στις αποφάσεις αυτές αναφέρεται ότι και οι δύο εταιρείες είχαν ζητήσει δεύτερη αναβολή συζήτησης και έκφρασης άποψης επί του θέματος σε μελλοντικό χρόνο και κατόπιν ολοκλήρωσης της διαδικασίας γνωμοδοτήσεων ενός σημαντικού αριθμού συναρμοδίων Υπηρεσιών. Το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν γνωμοδότησε ποτέ για τις δύο Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
    Το 2021 η κυβέρνηση ψήφισε διάταξη με την οποία απάλλαξε τις εταιρείες από την υποχρέωση κατασκευής υποβρύχιων ενεργειακών διασυνδέσεων και καθόρισε διαδικασία έτσι ώστε οι αιολικοί σταθμοί να συνδεθούν με τις ενεργειακές διασυνδέσεις που κατασκευάζει ο ΑΔΜΗΕ. Με τη ρύθμιση αυτή που έγινε με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο (ν. 4821/2021, άρθρο 100), υποδείχθηκε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να αντικαταστήσει τις παλιές άδειες παραγωγής «ειδικών έργων» με νέες βεβαιώσεις παραγωγού «ειδικών έργων». Οι άδειες αυτές εκδόθηκαν εκ νέου και για τις δύο εταιρείες και αναφέρουν για κάθε αιολικό σταθμό ότι αποτελεί «τμήμα ενός ενιαίου συγκροτήματος αιολικών πάρκων στη νήσο Κρήτη». Με την ίδια διάταξη ρυθμίστηκε ότι «Στο σύνολο των Ομάδων Έργων ΑΠΕ κατανέμεται ισχύς ίση με το πενήντα τοις εκατό (50%) του περιθωρίου ισχύος έργων ΑΠΕ» σύμφωνα με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που θα καθόριζε το περιθώριο αυτό. Η απόφαση αυτή της ΡΑΕ εκδόθηκε (88/02-02-2023) και καθορίζει το περιθώριο ισχύος ΑΠΕ αρχικά στα 2.500 MW που «χρήζει επανεξέτασης εντός τριών ετών μετά τη θέση σε λειτουργία της HVDC Διασύνδεσης, καθώς αυτό συναρτάται με τα διαθέσιμα απολογιστικά δεδομένα επιβολής περικοπών στους νέους Σταθμούς ΑΠΕ και την εξέλιξη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.». Επομένως στις δύο εταιρείες κατανέμεται ισχύς 1250 MW.
    Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει υποβληθεί, το ιστορικό του έργου ξεκινάει με μια φράση που προφανώς αφορά το αρχικό έργο αφού αναφέρεται σε επένδυση που «φιλοδοξεί να αποτελέσει τη μεγαλύτερη και πολυπλοκότερη ενεργειακή παρέμβαση στον ελληνικό χώρο από σύστημα μονάδων Α.Π.Ε., τα οποία πρόκειται να συνδεθούν στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα της ηπειρωτικής χώρας», διατύπωση που υπήρχε στη ΜΠΕ που είχε υποβληθεί το 2015. Ωστόσο δεν αναφέρει πλήρως τα στοιχεία του παραπάνω ιστορικού (ΜΠΕ, Κεφ. 4), δεν αιτιολογεί την απόσπαση των 6 αιολικών σταθμών από τους 25 του αρχικού έργου και δεν δηλώνει τι μέλλει γενέσθαι με τους υπόλοιπους. Αποτέλεσμα αυτών είναι να μην μπορεί κάποιος να κρίνει με βάση την πραγματική εξέλιξη του έργου.

    2. Το έργο αδειοδοτείται περιβαλλοντικά με ένα παρωχημένο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ και ενώ η επίσημη δημοσιοποίηση του Αναθεωρημένου Πλαισίου έχει αναβληθεί πολλές φορές.

    Το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ, αποτελεί ένα παρωχημένο χωροταξικό εργαλείο που συντάχθηκε και εγκρίθηκε πάνω από δεκαπέντε (15) χρόνια πριν.
    Ήδη από το καλοκαίρι του 2022 είχε παρουσιαστεί από τους μελετητές στα μέλη της Επιτελικής Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή του αναθεωρημένου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ. Πριν από ένα χρόνο έγινε γνωστό ότι η διαβούλευση για την αναθεώρηση μετατέθηκε για μετά από τις εθνικές εκλογές. Στη συνέχεια δόθηκε παράταση για την εκπόνηση της μελέτης με καταληκτική ημερομηνία την 27η Μαρτίου 2024.
    Μια από τις πολύ σημαντικές επιπτώσεις της εφαρμογής του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των ΑΠΕ είναι η αδιανόητη δυνατότητα χωροθέτησης αιολικών σταθμών τέτοιου μεγέθους σε απόσταση 500 μ. από οικισμούς, όπως συμβαίνει τώρα με τους οικισμούς Βλάτος (820 μ.), Μάζα (800 μ.) και Καρές (540 μ.). Η απόσταση αυτή είναι ονομαστική και όχι συνάρτηση του 7d, όπως συμβαίνει με άλλα κριτήρια αποστάσεων του Χωροταξικού Πλαισίου, δηλαδή πολλαπλασιάζοντας επτά φορές το μήκος της διαμέτρου της ανεμογεννήτριας. Αν υπήρχε η ρύθμιση για αποστάσεις από οικισμούς 7d , για ανεμογεννήτριες με ρότορα 150 μ. -αντί για τα 85 μ. της «τυπικής ανεμογεννήτριας» του Ειδικού Χωροταξικού- η απόσταση από τους οικισμούς θα έπρεπε να είναι υπερδιπλάσια.

    3. Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων οι σωρευτικές επιπτώσεις περιορίζονται στο συγκεκριμένο έργο και σε αιολικούς σταθμούς που διαθέτουν άδεια εγκατάστασης και άδεια λειτουργίας ή άδεια παραγωγού με Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) στην ΠΕ Χανίων.

    Στο ιστορικό του έργου (ΜΠΕ, Κεφ. 4, παρ. 4.2) αναφέρεται ότι «H Μ.Π.Ε. για το σύνολο των προβλεπόμενων έργων και στις 4 Π.Ε. της νήσου, συμπεριλαμβανομένου και του υπό μελέτη έργου υποβλήθηκε στο ΥΠΕΚΑ/ΕΥΠΕ και έλαβε αρ. πρωτ. 196218/20-2-2012. Ακολούθως, και αφού εξετάστηκε ο φάκελος της εν λόγω Μ.Π.Ε., με το υπ’ αριθμ 202493/16-10-2012 έγγραφο της ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ ζητήθηκε συμπληρωματικά η εκπόνηση μελέτης αθροιστικών και συνεργιστικών επιπτώσεων για τα σχεδιαζόμενα ΑΣΠΗΕ στην Κρήτη της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και της εταιρείας ΕΛΙΚΑ. Στη συνέχεια, η ΜΠΕ τέθηκε στο αρχείο της ΕΥΠΕ. Στη συνέχεια εκπονήθηκε η εν λόγω μελέτη αθροιστικών επιπτώσεων.»
    Η «Μελέτη Αθροιστικών και συνεργιστικών Επιπτώσεων των Αιολικών Πάρκων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ΑΒΕΤΕ και των Αιολικών Πάρκων των εταιρειών «ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΕΛΙΚΑ Α.E.» & «ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΡΗΤΗΣ A.E.» στη Νήσο Κρήτη» είχε υποβληθεί το 2015 και είχε τεθεί σε διαβούλευση ως στοιχείο των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των συνολικών έργων των δύο εταιρειών.
    Η μελέτη αυτή εξετάζει τη συμβατότητα των έργων αποκλειστικά με τα κριτήρια του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, που δεν είναι αρκετά για μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και εντοπίζει πλήθος από ζητήματα μη συμβατότητας ακόμα και με αυτά τα κριτήρια.
    Η παρούσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εξετάζει τις σωρευτικές επιπτώσεις στο συγκεκριμένο έργο και σε αιολικούς σταθμούς που διαθέτουν άδεια εγκατάστασης και άδεια λειτουργίας ή άδεια παραγωγού με Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) στην ΠΕ Χανίων της νήσου Κρήτης. Δεν περιλαμβάνει καν τους αιολικούς σταθμούς με άδεια παραγωγής της ίδιας εταιρείας, ούτε βέβαια τους αιολικούς σταθμούς με άδεια παραγωγής της δεύτερης εταιρείας. Ο κατακερματισμός των έργων λοιπόν, οδηγεί σε κατακερματισμό των σωρευτικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
    Επίσης φαίνεται ότι το ΥΠΕΝ αυτή τη φορά δε ζήτησε συνολική Μελέτη Αθροιστικών Επιπτώσεων κι αυτό σε μια χρονική στιγμή όπου βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον σχεδιασμό των έργων αιολικών σταθμών.
    Συγκεκριμένα στις 15 Φεβρουαρίου 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα [INFR(2014)4073] λόγω μη συμμόρφωσής της με την οδηγία για τους οικοτόπους (οδηγία 92/43/ΕΟΚ) κατά τον σχεδιασμό έργων αιολικών πάρκων. Σύμφωνα με την οδηγία, όλα τα σχέδια και τα έργα που είναι πιθανό να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε τόπους Natura 2000 πρέπει να υποβάλλονται σε δέουσα εκτίμηση των εν λόγω επιπτώσεων. Ωστόσο, το υφιστάμενο σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο ονομάζεται «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», είχε εγκριθεί χωρίς να έχει προηγουμένως διενεργηθεί τέτοια εκτίμηση. Αυτό σημαίνει ότι εγκρίνονται βάσει του σχεδίου έργα που δεν συμμορφώνονται με την ενωσιακή νομοθεσία.
    Ήδη στην Προειδοποιητική Επιστολή – Παράβαση αριθ. 2014/4073 αναφερόταν ότι: «η Ελληνική Δημοκρατία παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει του άρθρου 6 παράγραφος 3 και του άρθρου 7 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, επειδή δεν υπέβαλε το ΕΠΧΣΑΑ-ΑΠΕ σε διαδικασία δέουσας εκτίμησης των επιπτώσεών του στις περιοχές Natura 2000 της Ελλάδας, με βάση τους στόχους διατήρησής τους και επειδή συμφώνησε μ’ αυτό το σχέδιο χωρίς να έχει βεβαιωθεί ότι δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα των οικείων περιοχών Natura».
    Και ειδικά για την Κρήτη: «Η Επιτροπή θεωρεί ότι τα αιολικά πάρκα στην Κρήτη αδειοδοτούνται και εκτελούνται σε ατομική βάση χωρίς να εκτιμούνται, σε κανένα στάδιο της διαδικασίας και σε κανένα επίπεδο (εθνικό ή περιφερειακό) οι συσσωρευτικές τους επιπτώσεις, κάτι που απαιτείται από το άρθρο 6 παράγραφος 3 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ… Συνεπώς, οι αρμόδιες αρχές, εκφράζοντας τη συμφωνία τους με τα αιολικά πάρκα στη Κρήτη, χωρίς να έχουν εκτιμήσει τις σωρευτικές επιπτώσεις τους, δεν μπορούν να εξακριβώσουν ότι δεν θα παραβλάψουν την ακεραιότητα των διαφόρων τόπων Natura για τους οποίους πρόκειται και, επομένως, παραβιάζουν το άρθρο 6 παράγραφος 3 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ… η Ελληνική Δημοκρατία παραβίασε το άρθρο 6 παράγραφος 3 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, επειδή συμφώνησε για διάφορα έργα αιολικών πάρκων στην Κρήτη, χωρίς να έχει βεβαιωθεί ότι δεν θα παραβλάψουν την ακεραιότητα των οικείων τόπων Natura».

    3. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα περιβαλλοντικά, τα
    χωροταξικά και τα αναπτυξιακά δεδομένα της Κρήτης.

    Όπως αναφέρθηκε ήδη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων περιστρέφεται κυρίως γύρω από την εφαρμογή των κριτηρίων του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των ΑΠΕ, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται ή να παραλείπονται μια σειρά από άλλοι παράγοντες που θα όφειλε να εξετάσει μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ιδιαίτερα κραυγαλέο είναι το γεγονός ότι για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων φέρουσα ικανότητα των τόπων εγκατάστασης των αιολικών σταθμών είναι αποκλειστικά η επιτρεπόμενη κάλυψη της έκτασης κάθε Δήμου! Με τον ίδιο οριζόντιο τρόπο κρίνεται και η ένταξη των έργων στο τοπίο.

    3.1 Περιβαλλοντικά δεδομένα
    Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θεωρεί ότι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι ασθενείς έως μέτριες παρά το γεγονός ότι η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) του έργου στις θέσεις «ΒΛΑΤΟΣ-ΚΟΥΤΡΟΥΛΗΣ-ΚΟΛΥΜΠΟΣ-ΒΙΤΖΙΛΟΚΑΘΙ», «ΜΟΝΟΠΡΙΝΟΣ-ΒΑΡΔΙΕΣ» και «ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ-ΣΕΛΑΔΑ» διαπιστώνει ότι:
    • το Όρνιο είχε τακτική παρουσία σε όλους τους ΑΣΠΗΕ και οι περιοχές επέμβασης χωροθετούνται εντός ενδιαιτήματος διατροφής του είδους,
    • Φράγμα ανάσχεσης αναμένεται να επιφέρει ο ΑΣΠΗΕ «ΒΛΑΤΟΣ-ΚΟΥΤΡΟΥΛΗΣ» κυρίως στον πληθυσμό των Όρνιων και λιγότερο σε σημαντικά μεταναστευτικά είδη που καταγράφηκαν στον χώρο του υπό μελέτη ΑΣΠΗΕ (Ασπροπάρης, Κραυγαετός, Φιδαετός, Σφηκιάρης, Καλαμόκιρκος, Λιβαδόκιρκος, Μαυροπετρίτης, Ψαραετός κ.α.)
    και η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) του έργου στις θέσεις ΑΝΕΜΟΚΕΦΑΛΑ-ΧΑΛΑΡΑ-ΜΕΣΑ ΒΑΤΕΣ», «ΧΙΟΝΙΣΤΡΑ-ΚΕΦΑΛΑ» και «ΚΟΡΔΑ-ΑΜΜΟΛΟΧΙΑΣ-ΠΕΡΙΣΥΝΑΚΗ-ΠΑΠΟΥΡΑ-ΑΧΛΑΔΕΣ» ότι:
    • επιπτώσεις λόγω απώλειας ενδιαιτήματος αναμένονται για το Όρνιο, τον Γυπαετό και τον Χρυσαετό καθώς διαπιστώθηκε ότι το υπό μελέτη έργο χωροθετείται εντός κρισίμων ενδιαιτημάτων διατροφής.
    • ο ΑΣΠΗΕ «ΚΟΡΔΑ-ΑΜΜΟΛΟΧΙΑΣ-ΠΕΡΙΣΥΝΑΚΗ-ΠΑΠΟΥΡΑ-ΑΧΛΑΔΕΣ» χωροθετείται πλησίον θέσεων φωλιάσματος και κουρνιάσματος, αλλά καθώς οι εργασίες κατασκευής θα γίνουν εκτός αναπαραγωγικής περιόδου οι επιπτώσεις κατά την κατασκευή αναμένονται να είναι έως μέτριες.
    • επιπτώσεις λόγω άμεσης θανάτωσης από πρόσκρουση αναμένονται να είναι μέτριες για είδη όπως το Όρνιο (και για τους 3 ΑΣΠΗΕ) ιδιαίτερα μετά τη χρήση μέτρων προστασίας, αλλά για τον Γυπαετό (κυρίως για τον ΑΣΠΗΕ «ΚΟΡΔΑ-ΑΜΜΟΛΟΧΙΑΣ-ΠΕΡΙΣΥΝΑΚΗ-ΠΑΠΟΥΡΑ-ΑΧΛΑΔΕΣ») και τον Χρυσαετό (κυρίως για τον ΑΣΠΗΕ «ΑΝΕΜΟΚΕΦΑΛΑ-ΧΑΛΑΡΑ-ΜΕΣΑ ΒΑΤΕΣ») μία πιθανή πρόσκρουση μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό,
    • ο ΑΣΠΗΕ «ΚΟΡΔΑ-ΑΜΜΟΛΟΧΙΑΣ-ΠΕΡΙΣΥΝΑΚΗ-ΠΑΠΟΥΡΑ-ΑΧΛΑΔΕΣ» χωροθετείται σε σημαντικό ενδιαίτημα διατροφής χειρόπτερων ειδών.
    ΜΠΕ, Κεφ. 2, παρ. 2.7
    Αναγνωρίζεται επίσης από τη Μελέτη περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ότι «Από την εγκατάσταση των υπό μελέτη έργων αναμένονται έμμεσες επιπτώσεις οι οποίες αφορούν τη δημιουργία νέου οδικού δικτύου σε περιοχές οι οποίες έως πρότινος ήταν αδιατάρακτες και η πρόσβαση περιορισμένη. Συγκεκριμένα και στους 3 ΑΣΠΗΕ προβλέπονται νέες διανοίξεις δρόμων με αποτέλεσμα να αυξηθεί η πρόσβαση στις περιοχές αυτές. Οι αντίστοιχες νέες διανοίξεις θα είναι 14,5 χλμ. («ΒΛΑΤΟΣ-ΚΟΥΤΡΟΥΛΗΣ»), 10,2 χλμ. («ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ-ΣΕΛΑΔΑ») και 4,8 χλμ. («ΜΟΝΟΠΡΙΝΟΣ-ΒΑΡΔΙΕΣ»).» (ΜΠΕ, Κεφ 9, παρ. 9.5.2.4)

    Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εκτιμά ότι οι επιπτώσεις του υπό έργου στους τύπους οικοτόπων αναμένεται να είναι ασθενείς επειδή οι καταλήψεις είναι περιορισμένης έκτασης, παρά το γεγονός ότι σημειώνει μειώσεις των εκτάσεων που καθορίζονται από τους στόχους διατήρησης που έχουν τεθεί για τους οικοτόπους αυτούς. (ΜΠΕ. Κεφ. 9, παρ. 9.5.1.1).
    Εκτιμά επίσης ότι οι επιπτώσεις έργου στα δάση και στις δασικές εκτάσεις της περιοχής μελέτης θα είναι μικρής έντασης πέραν της μόνιμης κατάληψης στις θέσεις των κύριων και συνοδών έργων, ( ΜΠΕ. Κεφ. 9, παρ. 9.5.1.2) καταλήψεις που, όμως, είναι πολύ μεγάλες, αλλά και αγνοώντας τις επιπτώσεις στη φάση της κατασκευής που είναι ακόμη μεγαλύτερες.

    3.2 Χωροταξικά και αναπτυξιακά δεδομένα
    Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναφέρεται ότι το έργο είναι συμβατό με το Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Κρήτης και ότι δεν έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους της Περιφέρειας όμως αυτό δεν συμβαίνει.
    Οι αιολικοί σταθμοί Ανεμόμυλος-Σελάδα, Χιονίστρα-Κεφάλα και Κόρδα-Αμμολοχιάς-Περισυνάκη-Παπούρα-Αχλαδές βρίσκονται μέσα σε «περιοχές ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και πολυδραστηριοτήτων σε ορεινούς και ημιορεινούς όγκους» της ΠΕ Χανίων του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου, επηρεάζοντας αρνητικά την προοπτική τους. Όλοι οι αιολικού σταθμοί βρίσκονται μέσα σε «Περιοχές δικτύου πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς» του Περιφερειακού Χωροταξικού και οι περισσότεροι απ’ αυτούς σε «Ζώνες Τοπίου Διεθνούς, Εθνικής και Περιφερειακής αξίας» (Χάρτες Π.2α και Π.2δ του Περιφερειακού Χωροταξικού).
    Όλοι οι αιολικοί σταθμοί στα νότια της ΠΕ Χανίων βρίσκονται σε εγγύτητα και οπωσδήποτε υπάρχει ορατότητα, με το ευρωπαϊκό περιπατητικό Μονοπάτι Ε4 και άλλες διαδρομές που λειτουργούν στις περιοχές αυτές εδώ και δεκαετίες.
    Όλα τα παραπάνω δεν αναφέρονται και δεν εξετάζονται από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων,

    Ειδικότερα στο Περιφερειακό χωροταξικό της Κρήτης αναφέρεται:
    α) ως προς τις γεωργικές και δασικές εκτάσεις:
    • ένας από τους στρατηγικούς στόχους του Πλαισίου είναι η «αλλαγή του προτύπου κατανάλωσης του χώρου με περιορισμό της άμετρης κατανάλωσης γης που πραγματοποιείται εις βάρος γεωργικών και δασικών εκτάσεων» (άρθρο 1, παρ. 3 του Πλαισίου),
    • η χωροταξική ένταξη της Κρήτης στα ευρύτερα χωρικά σύνολα, θα επιτευχθεί μεταξύ άλλων με: «Ανάπτυξη των δύο συνεργαζομένων τομέων του τουρισμού και της γεωργίας, με κατάλληλα μέτρα χωροταξικής και περιβαλλοντικής πολιτικής, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στον ευρύτερο ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο και τις ρυθμίσεις στον τομέα των πολιτικών ανταγωνισμού και με την στήριξη της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης Κρήτης. Δημιουργούνται πλέγματα και ανάπτυξη διασυνδέσεων μεταξύ επιλεγμένων κλάδων (αγροτοδιατροφικό, πολιτιστικο-τουριστικό, περιβαλλοντικό και σύμπλεγμα της γνώσης) και οργανώνονται διακρατικές επιχειρηματικές
    δράσεις για τη σύνδεση της παραγωγής, της τυποποίησης και της μεταποίησης γεωργο-περιβαλλοντικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, του ποιοτικού τουρισμού και των αξιών του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.» (άρθρο 2, παρ. 8 του Πλαισίου), • για τις περιοχές ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα προκρίνεται ότι «Με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής προϊόντων υψηλής ποιότητας, και την προστασία της γεωργικής γης, το σύνολο αυτής χαρακτηρίζεται ως περιοχή αναζήτησης «γεωργικής γης πρώτης προτεραιότητας» και δίνεται κατεύθυνση στα υποκείμενα επίπεδα σχεδιασμού για τον ακριβέστερο γεωγραφικό ή άλλο προσδιορισμό της.» (άρθρο 16, παρ. 1 του Πλαισίου) κ.α.
    β) ως προς τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους και το τοπίο:
    • «Οι προσπάθειες για την περαιτέρω ανάπτυξη της Περιφέρειας στρέφονται με έμφαση προς την σύνδεση και την άσκηση συνδυασμένων πολιτικών στον ενιαίο χώρο «Φυσικό και Πολιτιστικό Περιβάλλον». Οι οριστικά πλέον οριοθετημένες και εκτεταμένες περιοχές του δικτύου «Φύση 2000» της Κρήτης συνδυάζονται με τις περιοχές με φέρουσα ικανότητα «πολιτιστικού κεφαλαίου» και συγκροτούν τις ευρείες περιοχές με «φέρουσα ικανότητα φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου» εντός των οποίων αναλαμβάνονται στοχευμένες χωρικές δράσεις για την προστασία και ανάδειξη των στοιχείων τους, από τις οποίες αναδεικνύεται η άρρηκτη σχέση της φυσικής και πολιτισμικής προσωπικότητας του καθέκαστα χώρου, καθώς και το διαχρονικό ιστορικό βάθος του και συνδέονται συστηματικά με προσπάθειες τόνωσης της παραγωγικής φυσιογνωμίας και αναπτυξιακής ανασυγκρότησης των ορεινών όγκων και των πολυπληθών παραδοσιακών οικισμών.» (άρθρο 9 του Πλαισίου),
    • μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων για την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς είναι: «η λήψη ειδικών μέτρων για την μη συνέχιση της αποψίλωσης των δασών και η άσκηση πολιτικών για τη φυσική επέκταση και ανανέωσή τους, όπως η άμεση θεσμική προστασία της «φυσικής» κληρονομιάς -δάση, χλωρίδα, πανίδα- και των τοπίων, καθώς και η ανάληψη δράσεων αναβάθμισης και αποτελεσματικών μέτρων προστασίας (διάβρωση εδαφών, αποψίλωση δασών, φαινόμενα ερημοποίησης, υφαλμύρωσης, κλπ), τα οποία παραμένουν αναποτελεσματικά και εκτός της αναγκαίας κλίμακας παρέμβασης.» (άρθρο 11 του Πλαισίου).

    Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων απαξιώνει όλα τα παραπάνω παρ’ όλο που διαπιστώνει ότι «στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Χανίων υπάρχει μεγάλη ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα, γεγονός που οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στην μεγάλη παράδοση του τόπου στον αγροτικό τομέα και την ανάδειξη της κρητικής διατροφής γενικότερα… Ακόμη, σημειώνεται ότι γίνεται εξαγωγή αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή… Σίγουρα θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση του τομέα αυτού με την κατάρτιση των απασχολούμενων και την στροφή στις βιολογικές καλλιέργειες, προκειμένου για τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τριτογενή τομέα και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της περιοχής.», ότι «ένας από τους στόχους των εξεταζόμενων δήμων αποτελεί η στροφή στον εναλλακτικό τουρισμό, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.» (ΜΠΕ, Κεφ. 8, παρ. 8.7). Έτσι καταλήγει ότι: «Η αναγκαιότητα του έργου αναδεικνύεται κυρίως σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο» σε σχέση με τις «διαμορφούμενες δεσμευτικές συνθήκες, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, για ουσιαστική αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή των κρατών – μελών τα επόμενα χρόνια» (ΜΠΕ, Κεφ. 2, παρ. 2.5).

    Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου : «6 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 288 MW και μέγιστης αποδιδόμενης ισχύος 256,36 MW στους Δήμους Κισσάμου, Σφακίων, Αποκορώνου και Κανδάνου-Σελινού της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων» πρέπει να απορριφθεί.

    ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

  • ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
    26 Μαρτίου, 2024

    ΘΕΜΑ: Έκφραση απόψεων για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «6 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 288 MW και μέγιστης αποδιδόμενης ισχύος 256,36 MW στους Δήμους Κισσάμου, Σφακίων, Αποκορώνου και Κανδάνου-Σελινού της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων» της εταιρείας ΤΕΡΝΑ.

    Δηλώνουμε αντίθετοι με την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου του θέματος για τους παρακάτω λόγους:
    1. Το έργο αποτελεί τμήμα μεγαλύτερου ενιαίου έργου με πολύ περισσότερους αιολικούς σταθμούς σε όλη την Κρήτη και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να συζητηθεί ως μεμονωμένο.
    2. Το έργο αδειοδοτείται περιβαλλοντικά με ένα παρωχημένο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ και ενώ η επίσημη δημοσιοποίηση του Αναθεωρημένου Πλαισίου έχει αναβληθεί πολλές φορές.
    3. Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων οι σωρευτικές επιπτώσεις περιορίζονται στο συγκεκριμένο έργο και σε αιολικούς σταθμούς που διαθέτουν άδεια εγκατάστασης και άδεια λειτουργίας ή άδεια παραγωγού με Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) στην ΠΕ Χανίων.
    1. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα περιβαλλοντικά, τα χωροταξικά και τα αναπτυξιακά δεδομένα της Κρήτης.

    Ειδικότερα:
    1. Το έργο αποτελεί τμήμα μεγαλύτερου ενιαίου έργου με πολύ περισσότερους αιολικούς σταθμούς σε όλη την Κρήτη και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να συζητηθεί ως μεμονωμένο.
    Παραθέτουμε αρχικά το ιστορικό του έργου, το οποίο δεν περιλαμβάνεται πλήρως στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
    Το 2011 έλαβαν άδειες παραγωγής δεκάδες αιολικοί σταθμοί σε όλη την Κρήτη με πρωτοβουλία δύο εταιρειών, της ΤΕΡΝΑ και της ΕΛΙΚΑ. Οι άδειες αυτές δόθηκαν στην καθεμιά από τις δύο εταιρείες για υλοποίηση ενιαίου έργου και την προϋπόθεση να κατασκευάσουν ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Το έργο της ΤΕΡΝΑ περιελάμβανε 286 ανεμογεννήτριες σε 25 αιολικούς σταθμούς στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης με συνολική ισχύ του έργου 858 ΜW. Μεταξύ των 25 αιολικών σταθμών ήταν και οι έξι (6) του έργου που εξετάζεται σήμερα, ΒΛΑΤΟΣ-ΚΟΥΤΡΟΥΛΗΣ-ΚΟΛΥΜΠΟΣ- ΒΙΤΖΙΛΟΚΑΘΙ (ΑΣΠΗΕ 01), ΜΟΝΟΠΡΙΝΟΣ- ΒΑΡΔΙΕΣ (ΑΣΠΗΕ 02), ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ- ΣΕΛΑΔΑ (ΑΣΠΗΕ 03), ΑΝΕΜΟΚΕΦΑΛΑ- ΧΑΛΑΡΑ- ΜΕΣΑ ΒΑΤΕΣ (ΑΣΠΗΕ 04), ΧΙΟΝΙΣΤΡΑ-ΚΕΦΑΛΑ (ΑΣΠΗΕ 05) και ΚΟΡΔΑ- ΑΜΜΟΛΟΧΙΑΣ- ΠΕΡΙΣΥΝΑΚΗ- ΠΑΠΟΥΡΑ- ΑΧΛΑΔΕΣ (ΑΣΠΗΕ 06). Το έργο της ΕΛΙΚΑ περιελάμβανε 361 ανεμογεννήτριες σε 31 αιολικούς σταθμούς στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης με συνολική ισχύ του έργου 830,3 ΜW

    Τα δύο έργα τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση από την Περιφέρεια Κρήτης τον Ιούνιο του 2015 και τα Δημοτικά Συμβούλια γνωμοδότησαν για το έργο αρνητικά. Στη συνέχεια η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρεια Κρήτης με τις αποφάσεις 39/2016 και 40/2016 παρέπεμψε τα θέματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο λόγω της ιδιαίτερης σοβαρότητάς τους. Στις αποφάσεις αυτές αναφέρεται ότι και οι δύο εταιρείες είχαν ζητήσει δεύτερη αναβολή συζήτησης και έκφρασης άποψης επί του θέματος σε μελλοντικό χρόνο και κατόπιν ολοκλήρωσης της διαδικασίας γνωμοδοτήσεων ενός σημαντικού αριθμού συναρμοδίων Υπηρεσιών. Το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν γνωμοδότησε ποτέ για τις δύο Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
    Το 2021 η κυβέρνηση ψήφισε διάταξη με την οποία απάλλαξε τις εταιρείες από την υποχρέωση κατασκευής υποβρύχιων ενεργειακών διασυνδέσεων και καθόρισε διαδικασία έτσι ώστε οι αιολικοί σταθμοί να συνδεθούν με τις ενεργειακές διασυνδέσεις που κατασκευάζει ο ΑΔΜΗΕ. Με τη ρύθμιση αυτή που έγινε με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο (ν. 4821/2021, άρθρο 100), υποδείχθηκε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να αντικαταστήσει τις παλιές άδειες παραγωγής «ειδικών έργων» με νέες βεβαιώσεις παραγωγού «ειδικών έργων». Οι άδειες αυτές εκδόθηκαν εκ νέου και για τις δύο εταιρείες και αναφέρουν για κάθε αιολικό σταθμό ότι αποτελεί «τμήμα ενός ενιαίου συγκροτήματος αιολικών πάρκων στη νήσο Κρήτη». Με την ίδια διάταξη ρυθμίστηκε ότι «Στο σύνολο των Ομάδων Έργων ΑΠΕ κατανέμεται ισχύς ίση με το πενήντα τοις εκατό (50%) του περιθωρίου ισχύος έργων ΑΠΕ» σύμφωνα με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που θα καθόριζε το περιθώριο αυτό. Η απόφαση αυτή της ΡΑΕ εκδόθηκε (88/02-02-2023) και καθορίζει το περιθώριο ισχύος ΑΠΕ αρχικά στα 2.500 MW που «χρήζει επανεξέτασης εντός τριών ετών μετά τη θέση σε λειτουργία της HVDC Διασύνδεσης, καθώς αυτό συναρτάται με τα διαθέσιμα απολογιστικά δεδομένα επιβολής περικοπών στους νέους Σταθμούς ΑΠΕ και την εξέλιξη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.». Επομένως στις δύο εταιρείες κατανέμεται ισχύς 1250 MW.
    Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει υποβληθεί, το ιστορικό του έργου ξεκινάει με μια φράση που προφανώς αφορά το αρχικό έργο αφού αναφέρεται σε επένδυση που «φιλοδοξεί να αποτελέσει τη μεγαλύτερη και πολυπλοκότερη ενεργειακή παρέμβαση στον ελληνικό χώρο από σύστημα μονάδων Α.Π.Ε., τα οποία πρόκειται να συνδεθούν στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα της ηπειρωτικής χώρας», διατύπωση που υπήρχε στη ΜΠΕ που είχε υποβληθεί το 2015. Ωστόσο δεν αναφέρει πλήρως τα στοιχεία του παραπάνω ιστορικού (ΜΠΕ, Κεφ. 4), δεν αιτιολογεί την απόσπαση των 6 αιολικών σταθμών από τους 25 του αρχικού έργου και δεν δηλώνει τι μέλλει γενέσθαι με τους υπόλοιπους. Αποτέλεσμα αυτών είναι να μην μπορεί κάποιος να κρίνει με βάση την πραγματική εξέλιξη του έργου.

    2. Το έργο αδειοδοτείται περιβαλλοντικά με ένα παρωχημένο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ και ενώ η επίσημη δημοσιοποίηση του Αναθεωρημένου Πλαισίου έχει αναβληθεί πολλές φορές.

    Το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ, αποτελεί ένα παρωχημένο χωροταξικό εργαλείο που συντάχθηκε και εγκρίθηκε πάνω από δεκαπέντε (15) χρόνια πριν.
    Ήδη από το καλοκαίρι του 2022 είχε παρουσιαστεί από τους μελετητές στα μέλη της Επιτελικής Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή του αναθεωρημένου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ. Πριν από ένα χρόνο έγινε γνωστό ότι η διαβούλευση για την αναθεώρηση μετατέθηκε για μετά από τις εθνικές εκλογές. Στη συνέχεια δόθηκε παράταση για την εκπόνηση της μελέτης με καταληκτική ημερομηνία την 27η Μαρτίου 2024.
    Μια από τις πολύ σημαντικές επιπτώσεις της εφαρμογής του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των ΑΠΕ είναι η αδιανόητη δυνατότητα χωροθέτησης αιολικών σταθμών τέτοιου μεγέθους σε απόσταση 500 μ. από οικισμούς, όπως συμβαίνει τώρα με τους οικισμούς Βλάτος (820 μ.), Μάζα (800 μ.) και Καρές (540 μ.). Η απόσταση αυτή είναι ονομαστική και όχι συνάρτηση του 7d, όπως συμβαίνει με άλλα κριτήρια αποστάσεων του Χωροταξικού Πλαισίου, δηλαδή πολλαπλασιάζοντας επτά φορές το μήκος της διαμέτρου της ανεμογεννήτριας. Αν υπήρχε η ρύθμιση για αποστάσεις από οικισμούς 7d , για ανεμογεννήτριες με ρότορα 150 μ. -αντί για τα 85 μ. της «τυπικής ανεμογεννήτριας» του Ειδικού Χωροταξικού- η απόσταση από τους οικισμούς θα έπρεπε να είναι υπερδιπλάσια.

    3. Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων οι σωρευτικές επιπτώσεις περιορίζονται στο συγκεκριμένο έργο και σε αιολικούς σταθμούς που διαθέτουν άδεια εγκατάστασης και άδεια λειτουργίας ή άδεια παραγωγού με Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) στην ΠΕ Χανίων.

    Στο ιστορικό του έργου (ΜΠΕ, Κεφ. 4, παρ. 4.2) αναφέρεται ότι «H Μ.Π.Ε. για το σύνολο των προβλεπόμενων έργων και στις 4 Π.Ε. της νήσου, συμπεριλαμβανομένου και του υπό μελέτη έργου υποβλήθηκε στο ΥΠΕΚΑ/ΕΥΠΕ και έλαβε αρ. πρωτ. 196218/20-2-2012. Ακολούθως, και αφού εξετάστηκε ο φάκελος της εν λόγω Μ.Π.Ε., με το υπ’ αριθμ 202493/16-10-2012 έγγραφο της ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ ζητήθηκε συμπληρωματικά η εκπόνηση μελέτης αθροιστικών και συνεργιστικών επιπτώσεων για τα σχεδιαζόμενα ΑΣΠΗΕ στην Κρήτη της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και της εταιρείας ΕΛΙΚΑ. Στη συνέχεια, η ΜΠΕ τέθηκε στο αρχείο της ΕΥΠΕ. Στη συνέχεια εκπονήθηκε η εν λόγω μελέτη αθροιστικών επιπτώσεων.»
    Η «Μελέτη Αθροιστικών και συνεργιστικών Επιπτώσεων των Αιολικών Πάρκων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ΑΒΕΤΕ και των Αιολικών Πάρκων των εταιρειών «ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΕΛΙΚΑ Α.E.» & «ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΡΗΤΗΣ A.E.» στη Νήσο Κρήτη» είχε υποβληθεί το 2015 και είχε τεθεί σε διαβούλευση ως στοιχείο των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των συνολικών έργων των δύο εταιρειών.
    Η μελέτη αυτή εξετάζει τη συμβατότητα των έργων αποκλειστικά με τα κριτήρια του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, που δεν είναι αρκετά για μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και εντοπίζει πλήθος από ζητήματα μη συμβατότητας ακόμα και με αυτά τα κριτήρια.
    Η παρούσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εξετάζει τις σωρευτικές επιπτώσεις στο συγκεκριμένο έργο και σε αιολικούς σταθμούς που διαθέτουν άδεια εγκατάστασης και άδεια λειτουργίας ή άδεια παραγωγού με Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) στην ΠΕ Χανίων της νήσου Κρήτης. Δεν περιλαμβάνει καν τους αιολικούς σταθμούς με άδεια παραγωγής της ίδιας εταιρείας, ούτε βέβαια τους αιολικούς σταθμούς με άδεια παραγωγής της δεύτερης εταιρείας. Ο κατακερματισμός των έργων λοιπόν, οδηγεί σε κατακερματισμό των σωρευτικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
    Επίσης φαίνεται ότι το ΥΠΕΝ αυτή τη φορά δε ζήτησε συνολική Μελέτη Αθροιστικών Επιπτώσεων κι αυτό σε μια χρονική στιγμή όπου βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον σχεδιασμό των έργων αιολικών σταθμών.
    Συγκεκριμένα στις 15 Φεβρουαρίου 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα [INFR(2014)4073] λόγω μη συμμόρφωσής της με την οδηγία για τους οικοτόπους (οδηγία 92/43/ΕΟΚ) κατά τον σχεδιασμό έργων αιολικών πάρκων. Σύμφωνα με την οδηγία, όλα τα σχέδια και τα έργα που είναι πιθανό να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε τόπους Natura 2000 πρέπει να υποβάλλονται σε δέουσα εκτίμηση των εν λόγω επιπτώσεων. Ωστόσο, το υφιστάμενο σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο ονομάζεται «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», είχε εγκριθεί χωρίς να έχει προηγουμένως διενεργηθεί τέτοια εκτίμηση. Αυτό σημαίνει ότι εγκρίνονται βάσει του σχεδίου έργα που δεν συμμορφώνονται με την ενωσιακή νομοθεσία.
    Ήδη στην Προειδοποιητική Επιστολή – Παράβαση αριθ. 2014/4073 αναφερόταν ότι: «η Ελληνική Δημοκρατία παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει του άρθρου 6 παράγραφος 3 και του άρθρου 7 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, επειδή δεν υπέβαλε το ΕΠΧΣΑΑ-ΑΠΕ σε διαδικασία δέουσας εκτίμησης των επιπτώσεών του στις περιοχές Natura 2000 της Ελλάδας, με βάση τους στόχους διατήρησής τους και επειδή συμφώνησε μ’ αυτό το σχέδιο χωρίς να έχει βεβαιωθεί ότι δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα των οικείων περιοχών Natura».
    Και ειδικά για την Κρήτη: «Η Επιτροπή θεωρεί ότι τα αιολικά πάρκα στην Κρήτη αδειοδοτούνται και εκτελούνται σε ατομική βάση χωρίς να εκτιμούνται, σε κανένα στάδιο της διαδικασίας και σε κανένα επίπεδο (εθνικό ή περιφερειακό) οι συσσωρευτικές τους επιπτώσεις, κάτι που απαιτείται από το άρθρο 6 παράγραφος 3 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ… Συνεπώς, οι αρμόδιες αρχές, εκφράζοντας τη συμφωνία τους με τα αιολικά πάρκα στη Κρήτη, χωρίς να έχουν εκτιμήσει τις σωρευτικές επιπτώσεις τους, δεν μπορούν να εξακριβώσουν ότι δεν θα παραβλάψουν την ακεραιότητα των διαφόρων τόπων Natura για τους οποίους πρόκειται και, επομένως, παραβιάζουν το άρθρο 6 παράγραφος 3 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ… η Ελληνική Δημοκρατία παραβίασε το άρθρο 6 παράγραφος 3 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, επειδή συμφώνησε για διάφορα έργα αιολικών πάρκων στην Κρήτη, χωρίς να έχει βεβαιωθεί ότι δεν θα παραβλάψουν την ακεραιότητα των οικείων τόπων Natura».

    3. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα περιβαλλοντικά, τα χωροταξικά και τα αναπτυξιακά δεδομένα της Κρήτης.

    Όπως αναφέρθηκε ήδη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων περιστρέφεται κυρίως γύρω από την εφαρμογή των κριτηρίων του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των ΑΠΕ, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται ή να παραλείπονται μια σειρά από άλλοι παράγοντες που θα όφειλε να εξετάσει μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ιδιαίτερα κραυγαλέο είναι το γεγονός ότι για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων φέρουσα ικανότητα των τόπων εγκατάστασης των αιολικών σταθμών είναι αποκλειστικά η επιτρεπόμενη κάλυψη της έκτασης κάθε Δήμου! Με τον ίδιο οριζόντιο τρόπο κρίνεται και η ένταξη των έργων στο τοπίο.

    3.1 Περιβαλλοντικά δεδομένα
    Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θεωρεί ότι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι ασθενείς έως μέτριες παρά το γεγονός ότι η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) του έργου στις θέσεις «ΒΛΑΤΟΣ-ΚΟΥΤΡΟΥΛΗΣ-ΚΟΛΥΜΠΟΣ-ΒΙΤΖΙΛΟΚΑΘΙ», «ΜΟΝΟΠΡΙΝΟΣ-ΒΑΡΔΙΕΣ» και «ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ-ΣΕΛΑΔΑ» διαπιστώνει ότι:
    • το Όρνιο είχε τακτική παρουσία σε όλους τους ΑΣΠΗΕ και οι περιοχές επέμβασης χωροθετούνται εντός ενδιαιτήματος διατροφής του είδους,
    • Φράγμα ανάσχεσης αναμένεται να επιφέρει ο ΑΣΠΗΕ «ΒΛΑΤΟΣ-ΚΟΥΤΡΟΥΛΗΣ» κυρίως στον πληθυσμό των Όρνιων και λιγότερο σε σημαντικά μεταναστευτικά είδη που καταγράφηκαν στον χώρο του υπό μελέτη ΑΣΠΗΕ (Ασπροπάρης, Κραυγαετός, Φιδαετός, Σφηκιάρης, Καλαμόκιρκος, Λιβαδόκιρκος, Μαυροπετρίτης, Ψαραετός κ.α.)
    και η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) του έργου στις θέσεις ΑΝΕΜΟΚΕΦΑΛΑ-ΧΑΛΑΡΑ-ΜΕΣΑ ΒΑΤΕΣ», «ΧΙΟΝΙΣΤΡΑ-ΚΕΦΑΛΑ» και «ΚΟΡΔΑ-ΑΜΜΟΛΟΧΙΑΣ-ΠΕΡΙΣΥΝΑΚΗ-ΠΑΠΟΥΡΑ-ΑΧΛΑΔΕΣ» ότι:
    • επιπτώσεις λόγω απώλειας ενδιαιτήματος αναμένονται για το Όρνιο, τον Γυπαετό και τον Χρυσαετό καθώς διαπιστώθηκε ότι το υπό μελέτη έργο χωροθετείται εντός κρισίμων ενδιαιτημάτων διατροφής.
    • ο ΑΣΠΗΕ «ΚΟΡΔΑ-ΑΜΜΟΛΟΧΙΑΣ-ΠΕΡΙΣΥΝΑΚΗ-ΠΑΠΟΥΡΑ-ΑΧΛΑΔΕΣ» χωροθετείται πλησίον θέσεων φωλιάσματος και κουρνιάσματος, αλλά καθώς οι εργασίες κατασκευής θα γίνουν εκτός αναπαραγωγικής περιόδου οι επιπτώσεις κατά την κατασκευή αναμένονται να είναι έως μέτριες.
    • επιπτώσεις λόγω άμεσης θανάτωσης από πρόσκρουση αναμένονται να είναι μέτριες για είδη όπως το Όρνιο (και για τους 3 ΑΣΠΗΕ) ιδιαίτερα μετά τη χρήση μέτρων προστασίας, αλλά για τον Γυπαετό (κυρίως για τον ΑΣΠΗΕ «ΚΟΡΔΑ-ΑΜΜΟΛΟΧΙΑΣ-ΠΕΡΙΣΥΝΑΚΗ-ΠΑΠΟΥΡΑ-ΑΧΛΑΔΕΣ») και τον Χρυσαετό (κυρίως για τον ΑΣΠΗΕ «ΑΝΕΜΟΚΕΦΑΛΑ-ΧΑΛΑΡΑ-ΜΕΣΑ ΒΑΤΕΣ») μία πιθανή πρόσκρουση μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό,
    • ο ΑΣΠΗΕ «ΚΟΡΔΑ-ΑΜΜΟΛΟΧΙΑΣ-ΠΕΡΙΣΥΝΑΚΗ-ΠΑΠΟΥΡΑ-ΑΧΛΑΔΕΣ» χωροθετείται σε σημαντικό ενδιαίτημα διατροφής χειρόπτερων ειδών.
    ΜΠΕ, Κεφ. 2, παρ. 2.7
    Αναγνωρίζεται επίσης από τη Μελέτη περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ότι «Από την εγκατάσταση των υπό μελέτη έργων αναμένονται έμμεσες επιπτώσεις οι οποίες αφορούν τη δημιουργία νέου οδικού δικτύου σε περιοχές οι οποίες έως πρότινος ήταν αδιατάρακτες και η πρόσβαση περιορισμένη. Συγκεκριμένα και στους 3 ΑΣΠΗΕ προβλέπονται νέες διανοίξεις δρόμων με αποτέλεσμα να αυξηθεί η πρόσβαση στις περιοχές αυτές. Οι αντίστοιχες νέες διανοίξεις θα είναι 14,5 χλμ. («ΒΛΑΤΟΣ-ΚΟΥΤΡΟΥΛΗΣ»), 10,2 χλμ. («ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ-ΣΕΛΑΔΑ») και 4,8 χλμ. («ΜΟΝΟΠΡΙΝΟΣ-ΒΑΡΔΙΕΣ»).» (ΜΠΕ, Κεφ 9, παρ. 9.5.2.4)

    Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εκτιμά ότι οι επιπτώσεις του υπό έργου στους τύπους οικοτόπων αναμένεται να είναι ασθενείς επειδή οι καταλήψεις είναι περιορισμένης έκτασης, παρά το γεγονός ότι σημειώνει μειώσεις των εκτάσεων που καθορίζονται από τους στόχους διατήρησης που έχουν τεθεί για τους οικοτόπους αυτούς. (ΜΠΕ. Κεφ. 9, παρ. 9.5.1.1).
    Εκτιμά επίσης ότι οι επιπτώσεις έργου στα δάση και στις δασικές εκτάσεις της περιοχής μελέτης θα είναι μικρής έντασης πέραν της μόνιμης κατάληψης στις θέσεις των κύριων και συνοδών έργων, ( ΜΠΕ. Κεφ. 9, παρ. 9.5.1.2) καταλήψεις που, όμως, είναι πολύ μεγάλες, αλλά και αγνοώντας τις επιπτώσεις στη φάση της κατασκευής που είναι ακόμη μεγαλύτερες.

    3.2 Χωροταξικά και αναπτυξιακά δεδομένα
    Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναφέρεται ότι το έργο είναι συμβατό με το Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Κρήτης και ότι δεν έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους της Περιφέρειας όμως αυτό δεν συμβαίνει.
    Οι αιολικοί σταθμοί Ανεμόμυλος-Σελάδα, Χιονίστρα-Κεφάλα και Κόρδα-Αμμολοχιάς-Περισυνάκη-Παπούρα-Αχλαδές βρίσκονται μέσα σε «περιοχές ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και πολυδραστηριοτήτων σε ορεινούς και ημιορεινούς όγκους» της ΠΕ Χανίων του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου, επηρεάζοντας αρνητικά την προοπτική τους. Όλοι οι αιολικού σταθμοί βρίσκονται μέσα σε «Περιοχές δικτύου πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς» του Περιφερειακού Χωροταξικού και οι περισσότεροι απ’ αυτούς σε «Ζώνες Τοπίου Διεθνούς, Εθνικής και Περιφερειακής αξίας» (Χάρτες Π.2α και Π.2δ του Περιφερειακού Χωροταξικού).
    Όλοι οι αιολικοί σταθμοί στα νότια της ΠΕ Χανίων βρίσκονται σε εγγύτητα και οπωσδήποτε υπάρχει ορατότητα, με το ευρωπαϊκό περιπατητικό Μονοπάτι Ε4 και άλλες διαδρομές που λειτουργούν στις περιοχές αυτές εδώ και δεκαετίες.
    Όλα τα παραπάνω δεν αναφέρονται και δεν εξετάζονται από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων,

    Ειδικότερα στο Περιφερειακό χωροταξικό της Κρήτης αναφέρεται:
    α) ως προς τις γεωργικές και δασικές εκτάσεις:
    • ένας από τους στρατηγικούς στόχους του Πλαισίου είναι η «αλλαγή του προτύπου κατανάλωσης του χώρου με περιορισμό της άμετρης κατανάλωσης γης που πραγματοποιείται εις βάρος γεωργικών και δασικών εκτάσεων» (άρθρο 1, παρ. 3 του Πλαισίου),
    • η χωροταξική ένταξη της Κρήτης στα ευρύτερα χωρικά σύνολα, θα επιτευχθεί μεταξύ άλλων με: «Ανάπτυξη των δύο συνεργαζομένων τομέων του τουρισμού και της γεωργίας, με κατάλληλα μέτρα χωροταξικής και περιβαλλοντικής πολιτικής, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στον ευρύτερο ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο και τις ρυθμίσεις στον τομέα των πολιτικών ανταγωνισμού και με την στήριξη της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης Κρήτης. Δημιουργούνται πλέγματα και ανάπτυξη διασυνδέσεων μεταξύ επιλεγμένων κλάδων (αγροτοδιατροφικό, πολιτιστικο-τουριστικό, περιβαλλοντικό και σύμπλεγμα της γνώσης) και οργανώνονται διακρατικές επιχειρηματικές δράσεις για τη σύνδεση της παραγωγής, της τυποποίησης και της μεταποίησης γεωργοπεριβαλλοντικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, του ποιοτικού τουρισμού και των αξιών του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.» (άρθρο 2, παρ. 8 του Πλαισίου),
    • για τις περιοχές ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα προκρίνεται ότι «Με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής προϊόντων υψηλής ποιότητας, και την προστασία της γεωργικής γης, το σύνολο αυτής χαρακτηρίζεται ως περιοχή αναζήτησης «γεωργικής γης πρώτης προτεραιότητας» και δίνεται κατεύθυνση στα υποκείμενα επίπεδα σχεδιασμού για τον ακριβέστερο γεωγραφικό ή άλλο προσδιορισμό της.» (άρθρο 16, παρ. 1 του Πλαισίου) κ.α.
    β) ως προς τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους και το τοπίο:
    • «Οι προσπάθειες για την περαιτέρω ανάπτυξη της Περιφέρειας στρέφονται με έμφαση προς την
    σύνδεση και την άσκηση συνδυασμένων πολιτικών στον ενιαίο χώρο «Φυσικό και Πολιτιστικό Περιβάλλον». Οι οριστικά πλέον οριοθετημένες και εκτεταμένες περιοχές του δικτύου «Φύση 2000» της Κρήτης συνδυάζονται με τις περιοχές με φέρουσα ικανότητα «πολιτιστικού κεφαλαίου» και συγκροτούν τις ευρείες περιοχές με «φέρουσα ικανότητα φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου» εντός των οποίων αναλαμβάνονται στοχευμένες χωρικές δράσεις για την προστασία και ανάδειξη των στοιχείων τους, από τις οποίες αναδεικνύεται η άρρηκτη σχέση της φυσικής και πολιτισμικής προσωπικότητας του καθέκαστα χώρου, καθώς και το διαχρονικό ιστορικό βάθος του και συνδέονται συστηματικά με προσπάθειες τόνωσης της παραγωγικής φυσιογνωμίας και αναπτυξιακής ανασυγκρότησης των ορεινών όγκων και των πολυπληθών παραδοσιακών οικισμών.» (άρθρο 9 του Πλαισίου),
    • μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων για την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς είναι: «η λήψη ειδικών μέτρων για την μη συνέχιση της αποψίλωσης των δασών και η άσκηση πολιτικών για τη φυσική επέκταση και ανανέωσή τους, όπως η άμεση θεσμική προστασία της «φυσικής» κληρονομιάς -δάση, χλωρίδα, πανίδα- και των τοπίων, καθώς και η ανάληψη δράσεων αναβάθμισης και αποτελεσματικών μέτρων προστασίας (διάβρωση εδαφών, αποψίλωση δασών, φαινόμενα ερημοποίησης, υφαλμύρωσης, κλπ), τα οποία παραμένουν αναποτελεσματικά και εκτός της αναγκαίας κλίμακας παρέμβασης.» (άρθρο 11 του Πλαισίου).

    Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων απαξιώνει όλα τα παραπάνω παρ’ όλο που διαπιστώνει ότι «στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Χανίων υπάρχει μεγάλη ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα, γεγονός που οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στην μεγάλη παράδοση του τόπου στον αγροτικό τομέα και την ανάδειξη της κρητικής διατροφής γενικότερα… Ακόμη, σημειώνεται ότι γίνεται εξαγωγή αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή… Σίγουρα θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση του τομέα αυτού με την κατάρτιση των απασχολούμενων και την στροφή στις βιολογικές καλλιέργειες, προκειμένου για τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τριτογενή τομέα και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της περιοχής.», ότι «ένας από τους στόχους των εξεταζόμενων δήμων αποτελεί η στροφή στον εναλλακτικό τουρισμό, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.» (ΜΠΕ, Κεφ. 8, παρ. 8.7). Έτσι καταλήγει ότι: «Η αναγκαιότητα του έργου αναδεικνύεται κυρίως σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο» σε σχέση με τις «διαμορφούμενες δεσμευτικές συνθήκες, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, για ουσιαστική αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή των κρατών – μελών τα επόμενα χρόνια» (ΜΠΕ, Κεφ. 2, παρ. 2.5).

    Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «6 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 288 MW και μέγιστης αποδιδόμενης ισχύος 256,36 MW στους Δήμους Κισσάμου, Σφακίων, Αποκορώνου και Κανδάνου-Σελινού της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων» πρέπει να απορριφθεί.

    ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

  • Χριστινη Χατζηδακη
    27 Μαρτίου, 2024

    Τα βουνα μας να μεινουν οπως τα βρηκαμε
    Μακρια απο καθε ειδους παρεμβαση

  • Ελευθερία Λουπασάκη
    27 Μαρτίου, 2024

    Η εγκατάσταση όλων αυτών των ανεμογεννητριών σε τόπους, που μέχρι τώρα δεν υπάρχουν δρόμοι, θα διαταράξει ανεπανόρθωτα την χλωρίδα και την πανίδα των περιοχών αυτών, κάποιες από τις οποίες είναι και προστατευόμενες… Και αν κάποιοι δεν είστε ευαίσθητοι ούτε σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και ούτε σε θέματα διατήρησης της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, γιατί τα βουνά μαζί με τους ανθρώπους και τις παραδόσεις που κουβαλούν, μιτάτα, κούμους, κ.τ.λ. είναι η άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά, σκεφτείτε ότι οι ανεμογεννήτριες αυτές θα φαίνονται και από τις παραλίες και τα ξενοδοχεία, ιδιαίτερα του Αποκόρωνα, με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στην υποβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος. ΟΧΙ στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών πάνω από τα 1000μ. ΟΧΙ στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε προστατευόμενες περιοχές.

  • ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
    27 Μαρτίου, 2024

    O Δήμος Αποκορώνου Γνωμοδοτεί αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο με τίτλο: «6 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 288 MW και μέγιστης αποδιδόμενης ισχύος 256,36 MW στους Δήμους Κισσάμου, Σφακίων, Αποκορώνου και Κανδάνου-Σελίνου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων» από την εταιρία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ για τους λόγους που αναφέρονται στην 51/2024 (ΑΔΑ:ΨΦΒΜΩΨΤ-9ΑΚ) απόφαση ΔΣ Αποκορώνου γιατί:
    1. Το έργο θα έχει σημαντικές μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στα μορφολογικά και τοπιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας. Στο σημείο θα πραγματοποιηθούν μεγάλης έκτασης εκσκαφές και θα υπάρχουν τεράστιες ποσότητες αδιάθετων γαιωδών και ημιβραχώδων υλικών.
    2.Το έργο δεν είναι συμβατό με το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα πτωματοφάγα είδη ορνιθοπανίδας στην Ελλάδα» (ΦΕΚ 3663/Β/2021) και αναμένεται να προκαλέσει μη αντιστρεπτές επιπτώσεις στους πληθυσμούς και στα ενδιαιτήματα των μεγάλων αρπακτικών πτωματοφάγων πτηνών Γυπαετός, Όρνιο και Χρυσαετός, καθώς και σε μεταναστευτικά είδη ορνιθοπανίδας (Οδηγία 79/409/ΕΟΚ).
    3. Σημαντικές και μη αναστρέψιμες θα είναι οι επιπτώσεις στη δασική βλάστηση από την κατασκευή του έργου (Α/Γ και οδοποιία) καθώς το έργο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 95% (σύμφωνα με τη ΜΠΕ) προτείνεται σε υπαγόμενες στη Δασική Νομοθεσία εκτάσεις, και θα επέλθουν σημαντικές επιπτώσεις στη βλάστηση και στους οικοτόπους των περιοχών που προτείνονται.
    4. Καταπατείται η θεσμοθέτηση των Απάτητων Βουνών καθώς η Δυτική και η Ανατολική πλευρά των ορεινών όγκων των Λευκών Ορέων, όπου χωροθετούνται τα προτεινόμενα αιολικά πάρκα θα μετατραπεί βίαια σε ένα απέραντο βιομηχανικό αιολικό πάρκο, όπου θα προκληθούν οι αντίθετες από τα απάτητα βουνά επιπτώσεις στον υπόλοιπο ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων, με κατακερματισμό των φυσικών οικοσυστημάτων, υποβάθμιση της βιοποικιλότητας και των φυσικών, πολιτιστικών, ιστορικών, αισθητικών και λοιπών αξιών του τοπίου, σημαντική διατάραξη των τύπων οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας, άγριας πανίδας και ορνιθοπανίδας και της ακεραιότητας των προστατευόμενων περιοχών Natura που απαντώνται στις περιοχές αυτές, έντονη αλλοίωση των ήπιων παραδοσιακών ανθρωπογενενών δραστηριοτήτων καθώς και του φυσιολατρικού, περιπατητικού, ορειβατικού και οικολογικού τουρισμού.
    5. Το έργο θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο ανθρωπογενές περιβάλλον και η υλοποίηση του θα υποβαθμίσει σημαντικά τις υφιστάμενες παραδοσιακές οικονομικές δραστηριότητες (κτηνοτροφία, μελισσοκομία) και τον περιπατητικό και φυσιολατρικό τουρισμό.
    6. Το έργο δεν είναι συμβατό με το εγκεκριμένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Κρήτης (ΦΕΚ 260/ΑΑΠ/2017).
    7. Τα προτεινόμενα έργα ΑΣΠΗΕ στην Κρήτη αποσκοπούν στην παραγωγή υπερδιπλάσιας ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανάγκες του νησιού και δεν προσφέρουν αντισταθμιστικά οφέλη στους Έλληνες πολίτες, όσον αφορά στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές.
    8. Η Πράσινη Μετάβαση θα πρέπει να ενσωματώνει την αρχή της ήπιας εκμετάλλευσης όλων των μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σεβόμενη τη βιοποικιλότητα, το φυσικό περιβάλλον, το τοπίο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τοπικών κοινωνιών, καθώς και τις υποχρεώσεις της Ελλάδας σχετικά με τα καθεστώτα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου που απορρέουν από το ενωσιακό δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις, τους Νόμους και τις Υπουργικές Αποφάσεις που έχουν ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο.
    9. Για την υλοποίηση του έργου ο φορέας υλοποίησης θα έπρεπε να είχε εξασφαλίσει πρωτίστως τη σύμφωνη γνώμη κυρίως των θιγόμενων Δήμων αλλά και των ιδιοκτητών της γης και την αποδοχή της κοινωνίας, σεβόμενος το περιβάλλον, τις παραδόσεις και την ιστορία του τόπου μας. Στην προκειμένη περίπτωση, μετατρέπεται ο φυσικός πλούτος της περιοχής σε μια βιομηχανική ζώνη και η αλλαγή των χρήσεων γης της υπαίθρου πλησίον σημαντικών οικισμών από φυσικούς βοσκότοπους σε βιομηχανική ζώνη, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος και διαβούλευση του φορέα υλοποίησης με την τοπική κοινωνία.
    Σε αυτό το σημείο θέλουμε να αναφέρουμε ακόμα ότι Αξιοσημείωτο πραγματικά είναι το γεγονός ότι δρομολογείτε ένα τέτοιου μεγέθους και επιπτώσεων έργο με 48 ανεμογεννήτριες ύψους 180μ και διάμετρο 150μ σε τόσο ψηλά σημεία που θα είναι ορατές οπτικά σχεδόν από παντού θίγοντας ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία που οι Αρχαιολογικές Υπηρεσίες γνωμοδοτούν αρνητικά όταν τα έργα είναι ορατά από τα κηρυγμένα μνημεία.
    Η πολιτική που έχει χαράξει ο Δήμος Αποκορώνου τα τελευταία χρόνια είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας και κυρίως του ορεινού όγκου. Στον ορεινό όγκο συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των φυσιολατρικών διαδρομών μας τις οποίες ήδη έχουμε υλοποιήσει και δώσει προς χρήση (Δίκτυο Πεζοπορικών Διαδρομών Δ. Αποκορώνου). Ο Δήμος Αποκορώνου έχει δώσει επίσης βαρύτητα στην ανάδειξη των σπηλαιοβαράθρων, όπου σε συνδυασμό με την ανάδειξη των 27 αρχαιολογικών μνημείων και της πολιτιστικής διαδρομής (με την από 21-12-2022 Σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού, το Πολυτεχνείο Κρήτης και την Περιφέρεια), αλλά και την ιστορικότητα του τόπου μας δίνει επιπλέον βιωσιμότητα και οικονομική ανάσα στις περιοχές γεγονός που έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται με την επιχειρηματικότητα αγροτουριστικών μικρών επιχειρήσεων και Κούμων.

  • Ζαμπία Πατρουδάκη
    27 Μαρτίου, 2024

    Συμφωνώντας με τους συμπολίτες και τους φορείς που συμμετέχουν στην διαβούλευση, στεκόμαστε ενάντια σε οποιοδήποτε σχέδιο καταστρέφει τα βουνά, σκοτώνει είδη υπό εξαφάνιση και διώχνει την παραδοσιακή κτηνοτροφία από μέρη που αποτελούν το σήμα κατατεθέν της.

    • Χρήστος Χατζηχριστοδούλου
      28 Μαρτίου, 2024

      ΟΧΙ στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε προστατευόμενες περιοχές και σε αρχαιολογικούς χώρους, όσες βάλατε βάλατε… Τέρμα στο παραμύθι ότι θα έχουμε με αυτές τις επιλογές και τα σχέδια σας φθηνότερη ενέργεια… Αφήστε τα βουνά και το περιβάλλον του νησιού μας έξω από τα σχέδια σας… Τα βουνά να μείνουν ΑΠΑΤΗΤΑ όχι μόνο στα λόγια και στα χαρτιά σας… Αφήστε τα να τα περπατούν μόνο οι φουρόγατοι και αυτοί που τα σέβονται, οι οποίοι εδώ και χρόνια το μόνο που αφήνουν στο ήδη ταλαίπωρο περιβάλλον, στα βουνά, στα φαράγγια και στις γιαλιές είναι οι πατημασιές και η ανάσα τους….

  • Μπαδογιαννης Σταυρος
    27 Μαρτίου, 2024

    Βουνά χωρίς καινούργιους δρόμους ….στα Λευκά όρη, μας λέγατε πριν δυο χρόνια…….
    πως θα ανεβάσετε . τις ανεμογεννήτριες ????
    ΝATURA περιοχές ανακηρύξαμε για να έχομε προστασία περιβάλλοντος? ???
    Αρχαιολογικούς τόπους χωροθετήσαμε και πολύ γρήγορα τους αφήνομε έρμαια στα μεγάλα συμφέροντα….
    Τι θα γίνουν τα κουφάρια από αυτές τις εγκαταστάσεις σε λίγα χρόνια που θα είναι άχρηστες ???
    Ας πάρομε παραδείγματα από χώρες που χρησιμοποιούν Α.Π,Ε. με σεβασμό στη φύση και ας δούμε προσεχτικά
    κάθε περίπτωση και κάθε περιοχή ξεχωριστά… ……

  • Ένωση των απανταχού Σφακιανών και Ένωση Σφακιανών ΠΕ Χανίων
    27 Μαρτίου, 2024

    H σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών βιομηχανικών διαστάσεων στα βουνά των Σφακίων συνιστά βάναυση και παράνομη ανατροπή της περιβαλλοντικής και οικονομικής ισορροπίας του τόπου μας, που είναι, και με βάση το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Κρήτης, προσανατολισμένος στην παραδοσιακή κτηνοτροφία και τον ήπιο, φυσιολατρικό, τουρισμό.
    Όπως ξεκάθαρα αναφέρεται στην ίδια τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του φορέα του έργου, χωροθετούνται επτά (7) ΒΑΠΕ εντός της «Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ΕΖΔ – Special Area of Conservation) «Ασφένδου – Καλλικράτης και παράκτια ζώνη», και άλλες έξι (6), εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ – Special Protection Area) για την ορνιθοπανίδα, «Αργουλιανό Φαράγγι – Οροπέδιο Μανικά», περιοχών που προστατεύονται από το εθνικό και το ενωσιακό δίκαιο (Οδηγίες 92/43 και 79/4009 ΕΟΚ), στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου NATURA 2000.
    Οι 6 ΒΑΠΕ χωροθετούνται, μάλιστα, μέσα στα ενδιαιτήματα του απειλούμενου Όρνιου (Καναβού) και του Γυπαετού (Κοκκαλά), είδους σε σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης, εντός ζωνών ευαισθησίας Α (Κρίσιμης/Πολύ Υψηλής) και Β (Υψηλής), σύμφωνα με σχετική μελέτη που εκπονήθηκε το 2023, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης (ΕΣΔ) για το Όρνιο, τον Γυπαετό και τον Μαυρογύπα (ΥΠΕΝ 2021), όπως επιβεβαιώνεται από την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) του ίδιου του φορέα του έργου.
    Υποστηρίζουμε σθεναρά τη νομιμότητα και προασπίζουμε αποφασιστικά την ανεκτίμητη φυσική και πολιτισμική μας κληρονομιά.

    για τα δ.σ. των Ενώσεων

    οι Πρόεδροι
    Μανούσος Μανούσακας και Ανδρέας Μανουσέλης

Αφήστε το Σχόλιό σας

Συνδεθείτε μαζί μας

Υπ. Προστασίας Δεδομένων (DPO)

Συνδεθείτε μαζί μας