Χαιρετισμός Περιφερειάρχη στην Τελετή Έναρξης του έτους «Ερωτόκριτος 2019»

Χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου  Αρναουτάκη.

κ. Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού,

Αγαπητά μέλη του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Αγαπητοί Δήμαρχοι,

Αγαπητέ κ. Κουμεντάκη,

Αγαπητή κ. Πλάκα,

Κυρίες και κύριοι,

Από την Κρήτη στον κόσμο και από την Κρητική Αναγέννηση ως το σήμερα ο Βιτσέντζος Κορνάρος χωρίς σταματημό ταξιδεύει, επηρεάζει, καθορίζει και συγκινεί μέσα από τις ιπποτικές αρετές και τους 10.000 στίχους του Ερωτόκριτου.

Ο Σητειακός ποιητής επιβεβαιώνει συνεχώς πως:

«Απού κατέχει και μιλεί με γνώση και με τρόπο,
κάνει να κλαιν’  και να γελούν τα μάτια των ανθρώπω».

Ο Ερωτόκριτος, κυρίες και κύριοι,

διαπερνά κάθε πτυχή του πολιτιστικού γίγνεσθαι της Κρήτης. Θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτόνομα αποτελεί έναν πυλώνα του κρητικού πολιτισμού.

Χωρίς ίχνος υπερβολής συνέβαλε καθοριστικά στη σκηνή της κρητικής διανόησης.

Χαρακτηρίζεται από αρτιότητα, μουσικότητα, πλαστικότητα, καθώς αποτελεί τη γλώσσα, που μέσω των λέξεων, αποδίδει με αξιοθαύμαστη ευκρίνεια την βαθύτερη ουσία όλων των δημιουργημάτων της ανθρώπινης σκέψης και του μεγάλου συναισθήματος του έρωτα.

Κυρίες και κύριοι,

Ως Περιφέρεια Κρήτης έχουμε θέσει ένα μεγάλο στόχο.

Έναν στόχο που η πραγμάτωσή του είναι μια διαρκής προσπάθεια, ένας συλλογικός αγώνας.

Είμαστε πεπεισμένοι πως μέσα από τη συνεργασία των επιστημονικών φορέων, των φορέων του πολιτισμού και της τέχνης, θα καταστίσουμε την Κρήτη πολιτιστική πρωτεύουσα της Μεσογείου.

Αυτήν την κληρονομιά μας άφησε ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Οδυσσέας Ελύτης, αυτή την αναμμένη δάδα μας κληροδότησε ο Βιτσέντζος Κορνάρος, αλλά και οι επώνυμοι και ανώνυμοι ποιητές, μαντιναδολόγοι, οι μουσικοί της Κρήτης.

Για το λόγο αυτό και ύστερα από πρόταση της Περιφέρειας το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το 2019 ως έτος αφιερωμένο στον Ερωτόκριτο.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εκδηλώσεων θέλω να τονίσω πως αν κοιτάξουμε γύρω μας θα καταλάβουμε πως η Κρήτη δημιουργεί.

Και δημιουργεί θαύματα.

Αυτός ο τόπος έχει ισχυρή ταυτότητα που προέρχεται από δύο πηγές:

  • την νέα δημιουργία και
  • τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

 

Ο χώρος που βρισκόμαστε σήμερα, η αίθουσα «Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού» του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, που πριν λίγες μέρες εγκαινιάστηκε επιβεβαιώνει πως στην Κρήτη και ξέρουμε να δημιουργούμε και γνωρίζουμε πως θα διαφυλάξουμε και θα αναδείξουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα.

Κυρίες και κύριοι,

 

Με την αποψινή τελετή έναρξης αισιοδοξούμε πως στο τέλος αυτής της διαδρομής θα καταφέρουμε να εντάξουμε τον Ερωτόκριτο στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO, φωτίζοντας με αυτόν τον τρόπο την περίοδο της Κρητικής Αναγέννησης, μια περίοδο για την οποία οφείλουμε να πούμε και να κάνουμε ακόμα  πολλά.

 

Κλείνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για την αποψινή σας παρουσία, να ζητήσουμε επίσης την κατανόηση των ανθρώπων που εξ αιτίας των περιορισμένων θέσεων δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν τη σπουδαία παράσταση της Εναλλακτικής Λυρικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Θερμές ευχαριστίες επίσης στο Υπουργείο Πολιτισμού και τη Γενική Γραμματέα, στο Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής τον κ. Κουμεντάκη, στο Δημήτρα Μαραμή, τον Κώστα Ρήγο και τους εξαίρετους καλλιτέχνες. Στο Δήμο Ηρακλείου για την παραχώρηση της αίθουσας, στους χορηγούς της εκδήλωσης και φυσικά στα μέλη της επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής.

Κυρίες και κύριοι,

Με την έναρξη του έτους «Ερωτόκριτος 2019» αναδεικνύουμε τον πολιτισμό μας ως γέφυρα ειρήνης, ως δύναμη εξωστρέφειας, ως μήτρα αρετών και παράγοντα κοινωνικής συνοχής.

Αποδεικνύουμε πως συνενώνουμε την παράδοση με τη νεωτερικότητα έχοντας στο μυαλό μας πως:

«τα μάτια δεν καλοθωρούν στο μάκρεμα του τόπου,

Μα πλια μακρά και πλια καλλιά θωρεί η καρδιά του ανθρώπου»

Σας ευχαριστώ

Προηγούμενο ΜΠΕ Εγκαταστάσεις Πανεπιστημίου Κρήτης

Συνδεθείτε μαζί μας

Υπ. Προστασίας Δεδομένων (DPO)

Συνδεθείτε μαζί μας